Suomeen jo toinen kvanttitietokone

Teksti Kemia-lehti, kuvat VTT

Suomen uusin kvanttitietokone on osoitus vahvasta kansallisesta teknologiaosaamisesta ja kyvystä skaalata koneita yhä paremmiksi ratkaisemaan monimutkaisia tehtäviä.

Kvanttitietokoneen kehittäjät laitteen äärellä.
VTT:n kvanttiteknologian komponentteja kehittävän tutkimustiimin vetäjä Joonas Govenius (vas.), tutkija Tuure Rantanen ja erikoistutkija Kestutis Grigoras työnsä tuloksen äärellä. Uusi 20 kubitin kvanttitietokone on IQM:n ja VTT:n logoilla merkityn suojakuvun sisällä.

VTT ja suomalainen kvanttialan yritys IQM Quantum Computers ovat saaneet valmiiksi Suomen toisen kvanttitietokoneen. Uusi 20 kubitin kvanttitietokone sijaitsee Otaniemessä, kansallisessa mikro- ja nanoteknologialaitoksessa Micronovassa. Siellä sijaitsee myös Suomen ensimmäinen kvanttitietokone, viiden kubitin kone nimeltään Helmi.

VTT:n toimitusjohtajan Antti Vasaran mielestä Suomella on erinomaiset mahdollisuudet luoda kvanttiteknologian ympärille täysin uusi teollisuudenala.

”Suomi on tällä hetkellä yksi kvanttiteknologian edelläkävijöistä. Kvanttitietokoneiden skaalaaminen yhä suuremmiksi luo suomalaisille yrityksille mahdollisuuden kehittää osaamista ja teknologiaa edelleen”, Vasara sanoo.

”Kvanttitietokoneiden kehittäminen synnyttää vientituotteita sekä houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja investointeja. Taloudelliset hyödyt ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, sillä innovaatioiden immateriaalioikeudet ja verotulot jäävät hyödyttämään Suomea.”

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara taustallaan kvanttitietokone.
VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja 20 kubitin kvanttitietokone täydessä loistossaan.

Skaalaamisella lisää laskentakykyä

Kvanttitietokoneen kehityksessä on saavutettu askelia, jotka mahdollistavat koneiden skaalaamisen eli kubittien määrän kasvattamisen. Näin myös laskentateho kasvaa, ja kvanttitietokoneen kyky ratkaista yhä vaikeampia tehtäviä paranee.

Kehitysaskelia ovat esimerkiksi integraatiomenetelmien ja signaloinnin parantuminen. Projektissa on kehitetty valmistus- ja paketointimenetelmiä, joiden avulla entistä suurempi määrä kubitteja pystytään sijoittamaan yhdelle piisirulle ja johtamaan niiden sähköisiä signaaleja lähellä absoluuttista nollapistettä olevissa lämpötiloissa.

”Uudessa kvanttitietokoneessa kubitteja on piisirulla 20, mutta käytännössä olemme onnistuneet kehittämään valmistusmenetelmän sellaiseksi, että kubittien lukumäärän kasvattaminen tätäkin suuremmaksi onnistuu. Näin suuntaamme katseet kohti isompien ja tehokkaampien kvanttitietokoneiden rakentamista”, kertoo VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula.  

IQM Quantum Computersin toimitusjohtajan, tohtori Jan Goetzin mielestä 20 kubitin kvanttitietokone on keskeinen saavutus kehitystiimille Suomessa sekä koko Euroopan kvanttiekosysteemille. IQM on johtava eurooppalainen kvanttitietokoneiden valmistaja.

”Olemme ylpeitä tästä hetkestä. Tämä ei ole vain osoitus työskentelystä ekosysteemin kumppaneiden kanssa, mutta myös teknisistä kyvyistämme. 20 kubitin kvanttitietokoneen lanseeraus on merkittävä askel, sillä olemme matkalla seuraavan sukupolven prosessoreja, joissa on 54 kubittia ja enemmän. Jatkamme yhteistyötämme eri sidosryhmien kanssa saadaksemme lisää investointeja ekosysteemin tukemiseen, laajentamiseen sekä sen kilpailukyvyn parantamiseen”, Goetz sanoo.

”Tavoitteena on päivittää 20 kubitin kvanttitietokone 50 kubitin koneeksi vuoden 2024 loppuun mennessä.”

Kubitit kasvuun lähivuosina

Vuonna 2020 käynnistyneen kansallisen kehityshankkeen ensimmäisenä tavoitteena oli rakentaa toimiva viiden kubitin kvanttitietokone, joka osoittaisi suomalaisen osaamisen kvanttitietokoneen kehittämisessä. Kokonaistavoitteena on rakentaa 50 kubitin laite vuoden 2024 loppuun mennessä.

”Kehitystyötä jatketaan vuodenvaihteessa yhdessä IQM:n kanssa, ja tavoitteena on päivittää 20 kubitin kvanttitietokone 50 kubitin koneeksi vuoden 2024 loppuun mennessä”, Pekka Pursula kertoo. 

”Ensi vuoden jälkeen katseet suunnataan entistä isompiin tavoitteisiin. Valtion myöntämän määrärahalisäyksen avulla kvanttitietokonetta lähdetään skaalaamaan kohti 300 kubittia, mikä vie meidät kohti kvanttihyötyä.”

Lisätietoja: 

VTT
www.meetiqm.com

Lue lisää:

OLED-tekniikassa suomalaistutkija Petri Murron läpimurto

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä