Selma Saloselle kansainvälinen tiedepalkinto – nopeampi testi sydäninfarktille

Teksti Kemia-lehti, kuva Saara Wittfooth

Euroopan kliinisen kemian ja laboratoriolääketieteen alan kattojärjestö myönsi Turun yliopiston bioteknologian laitoksella työskentelevälle väitöskirjatutkija Selma Saloselle EFLM Cardiac Marker Award -tiedepalkinnon.

Selma Saloselle myönnettiin EFLM Cardiac Marker Award -palkinto kansainvälisessä EuroMedLab-kongressissa Brysselissä.

Selma Salonen sai tunnustuksen viime vuonna julkaistusta tutkimusartikkelista, jossa kehitettiin uudenlainen laboratoriotesti sydäninfarktidiagnostiikkaan. 

Euroopan kliinisen kemian ja laboratoriolääketieteen alan kattojärjestö (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, EFLM) myönsi palkinnon Saloselle merkittävästä tieteellisestä saavutuksesta sydän- ja verisuonitautien saralla. 

”Palkinnon saaminen on suuri kunnia sekä itselleni että koko tutkimusryhmällemme. Palkittuun julkaisuun on osallistunut useita muita tutkijoita, joita ilman tutkimus ei olisi ollut mahdollista”, Salonen toteaa.

Troponiinitutkimus kiinnostaa ympäri maailmaa.

Palkinto myönnettiin kliinisen kemian alan huippulehdessä, Clinical Chemistry -julkaisussa, kesäkuussa 2024 julkaistun tieteellisen artikkelin perusteella.

Palkitussa tutkimusartikkelissa kuvataan uudenlainen erittäin herkkä laboratoriotesti troponiini-nimisen sydänmerkkiaineen pilkkoutumattomalle tai vain vähän pilkkoutuneelle muodolle.

”Troponiinia vapautuu verenkiertoon sydäninfarktin yhteydessä, mutta nykyiset rutiinikäytössä olevat erittäin herkät troponiinitestit kykenevät tunnistamaan kohonneita pitoisuuksia myös muiden sairauksien yhteydessä, mikä voi usein hankaloittaa testitulosten tulkintaa ja sydäninfarktin tunnistamista”, Salonen kertoo.

On tarve tarkemmalle testille.

”Pilkkoutumattomia ja vähän pilkkoutuneita troponiinimuotoja on pääasiassa havaittu kuitenkin vain sydäninfarktipotilailla, joten ainoastaan pitkiä troponiinimuotoja tunnistava laboratoriotesti voisi mahdollistaa sydäninfarktin nopeamman ja tarkemman tunnistamisen ja siten potilaiden paremman hoidon.”

Tutkimusaiheen merkittävyydestä ja kiinnostuksesta kertoo se, että tällä hetkellä monet tutkimusryhmät ympäri maailman työskentelevät troponiinitutkimuksen parissa.

Lähde STT-info

Lue myös:

Väitös sepelvaltimotaudin riskitekijöistä

Uusia näkökulmia geeniterapian käyttöön sepelvaltimotaudin hoidossa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä