Kaupallinen yhteistyö : Hycamite

Rakennamme puhtaampaa tulevaisuutta

Toimitusjohtaja Laura Rahikka ja TKI-johtaja Samuli Räsänen kertovat, miten Hycamite tekee termokatalyysin avulla metaanista puhdasta vetyä ja hiiltä.
Laura Rahikka ja Samuli Räsänen uskovat Hycamiten vahvaan kasvupotentiaaliin.

Laura Rahikka, toimitusjohtaja:

”Hycamite tuottaa puhdasta vetyä ja teollisuuden käyttöön sopivaa kiinteää korkean arvoluokan hiiltä pilkkomalla metaanimolekyylejä. Maa- ja biokaasun keskeisin osa, metaani, hajo tetaan katalyytin ja lämmön avulla ilman hiilidioksidipäästöjä.

Raaka-aineena voidaan käyttää puhdasta metaania, biometaania, e-metaania ja teollisuuden metaanipitoisia sivuvirtoja. Kun käytetään hiilidioksidineutraalia biometaania, vety ja hiili ovat hiilinegatiivisia eli näiden tuotanto on itse asiassa hiilinielu. Tuotantotapa on uusi ja se vie vähemmän energiaa kuin tunnetummat tekniikat. Energiaa kuluu vain 13 prosenttia elektrolyysiprosessissa tarvittavasta energiamäärästä.

Yrityksen alkusysäys on vuodelta 2019. Opiskelukaverini Matti Malkamäki innostui tekniikasta, jossa voidaan tuottaa puhdasta vetyä päästöttömästi hajottamalla metaania. Aloitimme kehitystyön, ja kun teknologia vaikutti lupaavalta, perustimme yrityksen. Tavoitteenamme on teollisuuden vähähiilistäminen. Koen, että työllämme on aitoa merkitystä.”

Samuli Räsänen, TKI-johtaja:

”Aloitin Hycamiten TKI-johtajana reilut puoli vuotta sitten, ja työ on suorastaan mahtavaa. Hycamite on positiivinen ja dynaaminen yritys, jolla on valtava kasvupotentiaali.

Hycamiten tulevaisuuden visio on kirkas. Yritys keräsi kotimaisilta ja ulkomaisilta sijoittajilta 25 miljoonan euron rahoituksen, ja nyt rakenteilla on teollisen mittakaavan demolaitos tänne Kokkolaan. Se pystyy tuottamaan vuosittain kaksi kilotonnia vetyä ja kuusi kilotonnia kiinteää hiiltä.

Vety voidaan hyödyntää esimerkiksi kemianteollisuuden raaka-aineena. Hiili sopii moniin tarkoituksiin, kuten komposiitti- ja suodatusmateriaaleiksi tai akkuteollisuuden käyttöön. Tuotantomenetelmämme ansiosta pystymme säätelemään tuotettavan hiilen laatua.
Kehitystyö herättää paljon mielenkiintoa maailmalla. Demolaitoksen jälkeen voimme perustaa tuotantolaitoksia muuallekin.
Muutimme vaimoni kanssa Kokkolaan pääkaupunkiseudulta reilut kymmenen vuotta sitten. Viihdymme erinomaisesti.”

Hycamite Tdc Technologies Oy

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä