Teksti ja kuvat Ulla Veirto
Metsäteollisuuden tulevaisuus, innovaatiot ja ilmastokysymykset vetivät runsaasti vieraita ja yrityksiä alan suurimpaan messutapahtumaan Pohjolassa. Kävimme kysymässä, missä mennään ja mitä on jo keksitty.
Metsä Groupin Metsä Springin innovaatio Kuura-pallero veti messuvierailijat hipelöimään. Puukuidun pöyheän pehmeä pinta oli vastustamaton.
Kuura on havusellusta tehty vastine puuvillalle. Pumpulimaisesta materiaalista voi valmistaa lankaa ja tekstiilejä. Japanilainen kumppaniyhtiö on tehnyt siitä jo vaatemalliston.
Tuote on kehitysvaiheessa, ja viime vuonna yritys teki muutoksia hankesuunnitelmaan. On tarvetta muuttaa prosessikemiaa ja tehdä laiteparannuksia.
”Olen iloinen siitä, että uuden tehtaan teknisen konseptin suunnittelu on päätetty käynnistää”, sanoi Metsä Groupin brändiä luotsaava Ketsia Anttila.
”Globaalia ilmastokriisiä ei voida ratkaista ilman metsäteollisuuden osallisuutta.”
Risto E.J. Penttilä lainasi kuningas Charlesin sanoja
Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä puntaroi maailmantalouden ja politiikan näkymiä messujen päälavalla.
Penttilän mukaan maailma jakautuu vahvasti kahtia: Kiinaan ja sen kumppanimaihin sekä Amerikkaan ja sen kavereihin.
”Euroopan on tehtävä tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. EU:n sisällä pyöriminen ei riitä, sillä täällä ei tehdä riittävästi investointeja”, Penttilä totesi. Kommentti on vapaa suomennos englanninkielisestä esityksestä.
Hän siteerasi Englannin kuningas Charlesia ajalta, jolloin tämä oli vielä prinssi:
”Globaalia ilmastokriisiä ei voida ratkaista ilman metsäteollisuuden osallisuutta.”
”Nyt metsäteollisuus tarvitsee vahvaa sanansaattajaa, vaikuttajaa, joka pitää metsäteollisuuden esillä”, Penttilä korosti.
Penttilän mielestä Suomen ja Ruotsin pitää tehdä tiivistä yhteistyötä metsärintamalla. On puhuttava samalla, yhteisellä äänellä koko Euroopassa ja Brysselissä.
DI:t tutkailivat uuden ajan arkituotteita
Swecon Biobased Industryssa työskentelevät kemian tekniikan DI:t Aino Rimpeläinen ja Hanna Seppäläinen kiersivät messuhallia torstaina, kun keskiviikko oli ollut tapahtuman kiireinen pääpäivä. Puusta valmistetut uudenlaiset arjen tuotteet kiinnostivat.
”Kotka Millisin puusta tehty laminaatti vaikuttaa hyvältä. Tästähän voisi valmistaa vaikka pinnoitteita, jotka sopivat keittiöön”, totesi Hanna Seppäläinen.
Mikä on oman työnne suurin haaste?
”Teemme yhteistyötä useiden eri asiakkaiden, aihepiirien ja erilaisten tuotteiden parissa sekä kehitämme uutta toimintaa. Jatkuva vaihtelu on sekä haastavaa että koko työn suola”, muotoilivat Rimpeläinen ja Seppäläinen.
”110 vuodessa on muutama lama läpikäyty.”
Kun teollisuus muuttuu, Grönmarkin bisnes muuttuu
Grönmark Oy jakoi messuilla klassisesti hedelmä-salmiakkikarkkiaskeja, joissa luki: erotus-, suojaus- ja tiivistysratkaisut.
”Olemme teknisen kaupan ja palveluiden yritys. Olemme insinööritalo, toimitamme kansainvälisiä ratkaisuja paikallisella palvelulla. Pystymme testaamaan laitteita sekä laboratorioissa että teollisuuden prosesseissa”, toimitusjohtaja Petri Grandell kuvaili.
Karkkeja jaellut Grandell oli iloisella mielellä. Messut olivat mukava kokemus pitkän Teams-kauden jälkeen.
”110 vuodessa on muutama lama läpikäyty. Herra Grönmark perusti yrityksen vuonna 1914 ja oli ensin mukana höyrykoneiden ja vetureiden valmistuksessa. Olemme aina muuttuneet ajan mukana. Metsäteollisuuden tuotteet ovat muuttuneet ja niin olemme mekin.”
Erittäin vaikea saada kesätöitä
Messuilla näkyvät alan ääripäät. Valtavat firmat ja innovaatiot ja sitten nuoret opiskelijat, jotka haluaisivat alalle töihin.
Metropoliassa laboratorioanalyytikoiksi opiskelijat Nenna Nöjd, Eemi Sarasoja, Luna Kreus ja Niko Jylhä sanoivat, että suorahaku yrityksiin on melko toivotonta. Porukasta vain Sarasoja on saanut alan kesätyöpaikan.
Neljän vuoden opiskelut ovat keskivaiheessa.
”Ala vaikutti kiinnostavalta, siksi hain opiskelemaan. Rikosanalytiikka olisi kiinnostavaa ja haluaisin KRP:hen töihin. Erittäin vaikea päästä. Myös mikrobiologia kiinnostaa”, kertoili Kreus.
”On tuurista kiinni, että saa paikan. Vähän apeat tunnelmat”, Nöjd totesi.
Pakkausmuoville tyylikäs vaihtoehto
Suomen metsäsäätiön metsäviestintää tekevä Uusi puu esitteli osastollaan uudenlaisia puupohjaisia tuotteita. Esillä oli runsaasti jo kaupallisessa käytössä olevia valmisteita, kuten Woodion lavuaarit ja Papticin pussit.
”Uusi puu pyrkii vaikuttamaan päättäjiin ja vaikuttajiin. Näytämme, mitä kaikkea puusta voi tehdä”, kertoi Helmi Rihko.
Esimerkiksi VTT:n ja Aalto-yliopiston Fold-projektin pakkaustuote on elegantti vaihtoehto muoville. Sillä olisi suuret mahdollisuudet verkkokauppojen pakkausmateriaalina. Origamin tapaan taiteltu pintarakenne suojaa tuotetta, ja materiaali on kevyt kuljettaa.
Metsäteollisuuden kansainvälinen Pulp & Beyond 2024 ja kemian- ja bioteollisuuden ChemBio Finland 2024 sekä kemikaaliturvallisuuden Helsinki Chemicals Forum järjestettiin 10. – 11.4.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Kokonaisuudessa vieraili yli 8 000 henkilöä ja osallistui lähes 300 näytteilleasettajaa.
Lue lisää: