Teksti Kaisa Viljanen, kuva Mikko Suutarinen
Menestysyrittäjä, kemian tohtori Petro Lahtinen toivoo kemistien työlle arvostusta ja alan innovaatioille parempaa markkinointia. Hän on seurannut huolissaan, miten ihmisten luonnontieteiden ymmärrys sekä analyyttisen ajattelun kyky vähenevät.
Kemia ei saa ansaitsemaansa näkyvyyttä. Vaikka kemiaa tarvitaan lähes kaikkeen, sitä ei juuri arvosteta, eikä se kuulu yleisessä keskustelussa.
Tätä mieltä on Petro Lahtinen, jonka perustama yritys Woodio valmistaa kylpyhuoneen kalusteita vedenkestävästä puukomposiitista. Lahtinen on valmistunut kemian tohtoriksi.
Lahtinen vertaa Suomen kemistien arvostusta Saksaan, missä kemianteollisuus on perinteisesti ollut valtava.
”Opiskeluajoilta muistan, miten siellä kemistit ovat ’kurkoja’, ja valmistuville on paljon työmahdollisuuksia tarjolla. Suomessa kemistit eivät samaan tapaan näy.”
Kemian alan innovaatioiden avulla olisi Lahtisen mielestä mahdollista nostaa koko maan tunnettuutta.
”Miksei koko maailma vielä tiedä ainutlaatuisista suomalaisista metsäalan innovaatioista, joita ei tehdä missään muualla? Eikö niitäkään osata markkinoida?”
Analyyttisen ajattelun taso on heikkoa
Hän on huolissaan myös siitä, miten yleinen tietous kemiasta ja muista luonnontieteistä tuntuu vähentyneen.
Tieteellisen, analyyttisen ajattelun taso on heikkoa. Hänestä se näkyy esimerkiksi siinä, miten muoviin tai kosmetiikan kemikaaleihin suhtaudutaan.
”Muutaman vuoden takainen muovihysteria on hyvä esimerkki siitä, miten vähän ymmärrystä tavallisilla kaduntallaajilla on kemiasta. Muovit tuomitaan kategorisesti eikä ymmärretä, että niitä on tuhansia. Ne ovat itsessään myrkyttömiä. Sairaalat eivät pyörisi päivääkään ilman polymeereja, eivätkä autot liikkuisi metriäkään. Muovin ongelmat liittyvät puutteelliseen kierrätykseen ja siihen, että muovia päätyy mereen.”
Kaikki mielipiteet eivät ole oikeita
Kemikaalit on leimattu ymmärtämättä, mitä ne oikeastaan ovat.
”Mehän olemme pelkkiä kemikaaleja kaikki. Funktionaalisuuden kannalta ei ole merkitystä, onko jokin kemikaali tehty tehtaassa vai onko se jonkun puun tai kasvin tuottama. Jos jokin asia tulee kasvista, se ei tarkoita automaattisesti, että se on terveellistä. Kasviperäisyyden varjolla on puolustettu huumeitakin. On myös kasveja, jotka tappavat välittömästi. Asioihin pitäisi jaksaa syventyä.”
”Kosmologi Arthur C. Clarke sanoi joskus, että pitkälle mennyt teknologia alkaa vaikuttaa maallikosta taikuudelta, ja sellainen fiilis nykyään välillä tulee. Ei kaikkien tarvitse olla innostuneita kemiasta – tärkeää on, että kiinnostuu faktoista eikä vouhkaamisesta.”
Lahtinen ei ymmärrä ajatusta siitä, että kaikki mielipiteet ovat samanarvoisia ja oikeita, sillä se ei pidä paikkaansa.
”Pitää olla kiinnostunut totuudesta.”
Juttu on alun perin julkaistu Kemia-lehdessä 1/2023.