Teksti Maija Aksela
Tiede kuuluu kaikille! 20-vuotiaan LUMA-tiedekasvatustoiminnan kunniaksi järjestämme juhlaseminaarin ja koulutamme uusia tiedelähettiläitä, iloitsee Kemia-lehden kirjeenvaihtaja, professori Maija Aksela.
Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä. He tarvitsevat innostavia esimerkkejä tieteistä ja tieteen tekemisestä, tieteellisestä ajattelusta, sovelluksista ja ratkaisuista. He tarvitsevat myös esikuvia ja roolimalleja sekä toivoa hyvään kestävään tulevaisuuteen globaalien haasteiden myllerryksessä.
Suomalaisen osaamisen ja osaajien tunnetuksi tekemiseen tarvitsemme lisää innostavia tiedelähettiläitä. Tiedelähettiläät voivat osallistua vähän tai enemmän. He voivat toimia yksin tai yhdessä meidän kanssamme.
Tiedelähettiläs voi käydä esimerkiksi tunnin vierailulla päiväkodissa, koulussa tai tiedekerhossa tai hän voi esittäytyä vaikka virtuaalisesti videolla, TikTokissa tai tiedetapahtumassa. Tiedelähettiläs voi myös toimia tiedekerhon ohjaajana, auttaa materiaalien kehittämistä tai olla järjestämässä tiedesynttäreitä.
Monet tiedelähettiläänä toimineet ovat kertoneet, että osallistuminen on innostava kokemus. Monet sanovat itsekin oppineensa lasten ja nuorten hyvien kysymysten tai kommenttien kautta. Mukaan on voinut tarttua ideoita myös omaan tutkimukseen.
TIEDELÄHETTILÄIDEN TUEKSI on valmistunut uusi verkkokurssi. Maksuttoman verkkokurssin voi suorittaa omaan tahtiin ensi vuoden alusta alkaen.
Verkkokurssi antaa eväitä ja materiaaleja tiedelähettiläänä toimimiseen. Kurssista voi suorittaa myös haluamiaan osia. Kurssin jatkoksi voi suorittaa laajemman Tiedekasvatus-kurssin ohjaajille.
”Haluamme tarjota jokaiselle lapselle oivaltamisen ja onnistumisen iloa tieteistä ja niiden mahdollisuuksista.”
Tiedelähettiläiden verkkokurssi sopii kaikille opiskelijoille toiselta asteelta korkeakouluihin, opettajille, ohjaajille, tutkijoille ja muille asiantuntijoille, vanhemmille, eläkeläisille ja myös työttömille. Sen voi ottaa osaksi koulun opinto-ohjelmaa.
Opiskelijoiden vierailuista päiväkodeissa ja kouluissa on saatu hyviä kokemuksia. Varhaiskasvatuksessa on järjestetty innostavia tiedetuokioita tai vaikkapa luettu tiedekirjaa ja keskustelu siitä yhdessä. Lähettiläiksi toivotaan myös tiedemummeja ja -vaareja! Koulujen tiedekerhot sopivat kokemuksemme mukaan myös opettajien jatkuvan oppimisen paikoiksi.
Verkkokurssin suorittamisesta saa tiedelähettiläsdiplomin. Jos kurssi kuuluu koulun opinto-ohjelmaan, siitä on mahdollista saada myös opintopisteitä. Tarvittaessa voimme tukea tiedelähettiläiden keskinäistä verkostoitumista.
TIEDELÄHETTILÄS-VERKKOKURSSI juhlistaa osaltaan LUMA-toiminnan merkkivuotta. Ensimmäisen LUMA-keskuksen avaamisesta Helsingin yliopistoon tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta ja 11 yliopistoa kattavan kansallisen LUMA-keskus Suomi -verkoston avaamisesta 10 vuotta.
Toiminnan tavoitteena on edistää lasten ja nuorten tiedeosaamista tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea. Pyrimme siihen, että nuoret voivat vaikuttaa globaalisti sekä oppia kansallisessa ja kansainvälisessä vuorovaikutuksessa.
Valtakunnallinen tehtävämme on ”Joka kolkkaan ja niemeen!” Haluamme tarjota jokaiselle lapselle oivaltamisen ja onnistumisen iloa tieteistä ja niiden mahdollisuuksista.
LUMA-toiminnan avoin juhlaseminaari järjestetään perjantaina 10.11.2023. Juhlapuheen pitää tiedeministeri Sari Multala. Tapahtumaan voi osallistua myös verkossa. Lämpimästi tervetuloa!
Kirjoittaja Maija Aksela on Helsingin yliopiston luonnontieteellisen tiedekasvatuksen professori ja kansallisen LUMA-keskuksen Suomen johtaja.
Lue lisää:
Tiedelähettiläiden verkkokurssi avautuu 1.1.2024 kansallisella digialustalla. Lisätiedot: LUMA-keskus Suomi tai luma-keskus@helsinki.fi