Teksti Marja Ollakka
Sami Vuori, 34, perehtyi väitöstutkimuksessaan synteettisesti valmistettuun hackmaniittiin säteilyn mittaamisessa. Sami Vuori haki ja pääsi yliopistoon ammattioppilaitoksen jälkeen.
Ammattikouluista tulleita on pari prosenttia kaikista Suomen yliopisto-opiskelijoista, ja ilman lukiopohjaa tohtoriksi asti opiskelleita on tietääkseni muutamia.
”Suomi on todella hieno maa, koska täällä voi muovata omanlaisensa opintopolun riippumatta taloudellisista resursseista. Toivottavasti maamme myös pysyy tällaisena. Vastaava polku ei olisi ollut mahdollinen monessakaan maassa.”
Oman väitöskirjansa Vuori teki hackmaniitista. Se on ympäristöystävällinen materiaali, jota on edullista valmistaa laboratoriossa.
Mikä on väitöskirjasi merkittävin tulos?
Laboratoriossa valmistetun hackmaniitin värinvaihto-ominaisuutta valkoisesta pinkiksi voidaan käyttää ionisoivan säteilyn määrittämisessä hyvin laaja-alaisesti. Kun hackmaniittia laitetaan paikkaan, jossa tiedetään esiintyvän röntgen- tai gammasäteilyä, säteilyannos voidaan määrittää värinvaihdon perusteella. Mitä syvempi pinkki väri hackmaniittiin tulee, sitä suuremman annoksen se on saanut.
”Valmistuminen tohtoriksi merkitsi minulle paljon enemmän kuin aluksi kuvittelin.”
Miten tuloksiasi voi soveltaa?
Hackmaniitin avulla voi mitata esimerkiksi elintarvikkeiden sterilointiin käytettäviä annoksia. Käyttökohteita voi löytyä myös ydinvoimaloista tai avaruusteknologiasta. Värinvaihto-ominaisuus on mielenkiintoinen, koska sen voi havaita omin silminkin, jolloin kyseessä on kvalitatiivinen määritys. Värin intensiteettiarvojen määritys on kvantitatiivista, kun vaihtoa kuvataan esimerkiksi digikameralla. Värinvaihto-ominaisuutta voi soveltaa esimerkiksi visuaalisessa dosimetriassa. Hackmaniittikalvoa voi käyttää myös suoraan kamerafilminä, mikä ei vaadi mitään erikoisratkaisuja.
Mitä väitöksen tekeminen merkitsi sinulle?
Olen onnellinen saatuani työn päätökseen. Väitöksen tekeminen ja valmistuminen tohtoriksi merkitsi minulle paljon enemmän kuin aluksi kuvittelin. Haluan omalla esimerkilläni rohkaista muitakin ammattikoulun käyneitä hakemaan yliopistoon, jos on kiinnostusta perehtyä syvemmin omaan alaansa.
Mitä teet urallasi seuraavaksi?
Tutkin hackmaniitteja yliopistolla sekä opetan ja ohjaan opiskelijoita vielä jonkin aikaa. Haaveeni on päästä joskus ulkomaille töihin ja mahdollisesti myös käyttämään pitkään opiskelemaani kiinan kieltä. Pidän erityisesti tutkimisesta ja kaikenlaisten teknisten laitteiden, ohjelmistojen ja koneiden kanssa touhuamisesta. Minua kiinnostaisi työ, jossa voin hyödyntää laitetekniikkaosaamistani.
Mikä toimii työsi vastavoimana?
Vapaa-aika kuluu kotona Paimiossa 120-vuotiaan omakotitaloni remontoinnin parissa. Lisäksi matkustelen avopuolisoni kanssa. Tekninen näpertely kiinnostaa: viihdyn hyvin pienelektroniikan, ohjelmoinnin, retropelien sekä auton- ja traktorinkorjauksen parissa.
Sami Vuoren väitös Reversible Photochromism of Synthetic Hackmanites in Radiation Detection And Quantification tarkastettiin Turun yliopistossa kesäkuussa 2023.