Kaupallinen yhteistyö : Borealis

Muovi pois poltosta ja kiertoon! 

Borealiksen muovien kiertotalouden päällikkö Jaakko Tuomaisella on iso tavoite: muovi pois poltosta. Muovien valmistuksessa ja käytössä on siirryttävä kiertotalouteen.
”Kierrätysmuovin pitäisi olla niin laadukasta, että sillä voidaan korvata neitseellinen muovi”, Borealiksen Jaakko Tuomainen sanoo.

Muovi on erinomainen ja kestävä materiaali oikeassa käyttökohteessa. Esimerkiksi elintarvikepakkauksissa se vähentää hävikkiä, säästää luonnonvaroja ja edistää kestävää elämäntapaa.

Sen sijaan uusia ratkaisuja vaatii se, mitä muoville tehdään käytön jälkeen. Valmistuksessa ja käytössä on siirryttävä lineaarisesta mallista kiertotalouteen.

Biomassan hyödyntäminen on yksi vaihtoehto.

Lineaarinen biopohjainen malli ei silti voi olla ainoa vaihtoehto, sillä uusiutuvia raaka-aineita on rajallisesti, eikä malli ole hyväksi luonnon monimuotoisuudelle. Tarvitaan uudelleenkäyttöä, suljettuja kiertoja ja mekaanista kierrätystä.

Muovin erilliskeräysmäärät ovat viime vuosina nousseet vain vähän. Paljon muovia päätyy sekajätteen seassa polttoon, jolloin hyvää materiaalia menee hukkaan.

Muovin paikka ei ole poltossa. Mekaaniseen kierrätykseen sopimattomalle muovijätteelle vaihtoehtona on kemiallinen kierrätys.

Kierrätysmuovin tulisi olla niin hyvälaatuista, että sillä voidaan korvata neitseellinen muovi – näin vältetään uuden muovin tuotannon päästöt.

Borealis vetää SPIRIT-hanketta, jossa etsitään uusia ratkaisuja muovin tuotantoon ja kierrätykseen. Olemme saaneet Business Finlandilta 50 miljoonaa euroa ekosysteemihankkeille.

Nyt mukana on yli 40 yhteistyökumppania ja meneillään 11 tutkimukseen ja tuotekehitykseen liittyvää projektia.

SPIRITissä projekti voi saada rahoituksen, joka kattaa 40–70 prosenttia kustannuksista. Mukaan vuoden 2025 loppuun kestävään ohjelmaan mahtuu vielä!”

Borealis Polymers Oy

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä