Teksti Marja Ollakka, kuvat Sanna Liimatainen
Kalle Lagerblom turhautui laboratorioalan tehottomuuteen ja perusti opiskelukaverinsa kanssa yrityksen ratkomaan ongelmaa. Nyt Measurlabs tähtää maailman suurimmaksi mittauspalveluiden tarjoajaksi.
Mitä kuuluu?
Kiitos hyvää – ja kovaa haipakkaa! Perustimme opiskelukaverini Teemu Myllymäen kanssa Measurlabsin vuonna 2017 ja työskentelimme aluksi kahdestaan. Nyt meillä on liki 30 työntekijää ja palkkaamme jatkuvasti uusia osaajia. Liikevaihtomme oli vuonna 2022 noin 1,5 miljoonaa euroa ja se on tarkoitus tuplata tänä vuonna. Vauhti on kiihtynyt koko ajan, tavoittelemme eksponentiaalista kasvua.
Tarjoamme mittauspalveluita ja sertifiointia kaikenlaisille materiaaleille, tuotteille ja kemikaaleille. Meillä on ympäri maailmaa noin 900 kumppanilaboratoriota, joiden kanssa toteutamme mittaukset. Löydämme jokaiselle näytetyypille ja jokaiseen tarpeeseen parhaan mahdollisen laboratorion. Asiakkaan näyte saattaa mennä analysoitavaksi jopa viiteen eri laboratorioon, mutta meiltä asiakas saa aina yhden selkeän raportin.
Mistä idea yritykseenne syntyi?
Idea syntyi omasta tarpeestamme. Olimme molemmat täyspäiväisiä väitöskirjatutkijoita, minä Helsingin yliopiston kemian laitoksella ja Teemu Aalto-yliopiston fysiikan laitoksella. Tarvitsimme tutkimuksissamme erilaisia mittauksia, mutta tarvittavaa mittalaitteistoa ei ollut aina yliopistolla saatavilla. Aloimme selvitellä, mistä laboratorioista mittauksia voisi hankkia ja mihin hintaan – ja listasimme tiedot. Pian tutkijakollegat yliopistolla ja eri yrityksissä tulivat kysymään apua ja aloimme järjestää heille mittauksia palveluna.
Yritys lähti kasvamaan puskaradion kautta: tutkijat puhuivat toisilleen, ja me järjestelimme yhä enemmän mittauspalveluita. Siitä tuli positiivinen kierre. Teimme työtä ensin harrastuksena väitöskirjatyön ohessa, mutta vuonna 2019 hyppäsimme lopulta täyspäiväisiksi yrittäjiksi. Keväällä 2021 saimme ensimmäisen rahoituksen Lifeline Venturesilta, minkä jälkeen olemme pystyneet laajentumaan nopeasti.
Yritys syntyi siis toisaalta auttamisen halusta ja toisaalta turhautumisesta alan tehottomuuteen.
”Tavoitteenamme on kasvaa liikevaihdolla mitattuna maailman suurimmaksi mittauspalveluiden tarjoajaksi.”
Mikä on tavoitteenne?
Haluamme kehittää maailman parhaan laboratoriomittauspalvelun. Teemme laboratoriomittausten ostamisesta helppoa: asiakas saa samasta paikasta kaikki tarvitsemansa mittaukset laadukkaasti, hyvään hintaan ja hyvällä asiakaskokemuksella.
Nyt asiakas kertoo mittaustarpeistaan meille ja me tarjoamme kaikki tarvittavat palvelut hänelle. Mittauspalveluiden etsiminen ja hankkiminen on perinteisesti ollut työlästä! Laboratoriot eivät kerro kovin tarkasti erikoisosaamisestaan ja hinnoittelustaan. Niiden välillä on myös suuria hintaeroja. Sama mittaus saattaa maksaa 50 euroa yhdessä ja tonnin toisessa laboratoriossa.
Minkälaisia kasvutavoitteita teillä on?
Tavoitteenamme on kasvaa liikevaihdolla mitattuna maailman suurimmaksi mittauspalveluiden tarjoajaksi. Tällä hetkellä maailman suurin mittauspalveluiden tarjoaja on Eurofins, jonka liikevaihto 6,7 miljardia euroa – eli siinä on meille mittatikku! Eurofinsillä on noin 70 000 työntekijää. Uskon, että me onnistumme reilusti pienemmällä henkilömäärällä.
Jos tuplaamme 1,5 miljoona liikevaihtomme tänä vuonna, sen jälkeen tavoitteena on triplata liikevaihto muutaman vuoden ajan. Samalla on tarkoitus kehittää skaalautumista helpottavia teknologisia ratkaisuja esimerkiksi tekoälyn avulla.
Miten valitsette osaajat tällaiseen uudenlaiseen yritykseen?
Työntekijöillämme on oltava erittäin hyvä substanssiosaaminen mittauksista, joiden kanssa he tekevät töitä. Käytännössä palkkaamme tutkijakoulutuksen omaavia ihmisiä tai sellaisia, jotka ovat työskennelleet vaativissa tehtävissä esimerkiksi tuotekehityksen tai laadunhallinnan puolella tai laboratoriomittausten myynnissä ja asiakaspalvelussa. Henkilökunnastamme noin 30 prosenttia on suorittanut tohtorin tutkinnon, useimmiten kemian tai materiaalitieteiden aloilta.
Työntekijöidemme on tärkeää on myös nauttia ihmisten kanssa juttelemisesta, asiakaspalvelusta ja myynnistä. Stereotyyppisesti ajatellen tämä saattaa kuulostaa vaikealta yhtälöltä esimerkiksi tutkijalle. Todellisuudessa tutkijat tykkäävät yleensä jutella kaltaisilleen. Meidän asiakkaamme ovat tutkijoita ja laadunvarmistuksen parissa työskenteleviä ihmisiä, joten asiakaspalvelu on helppoa.
”Olen ylpeä ja iloinen, että olemme pystyneet tarjoamaan työpaikan niin monelle.”
Miten kuvailet itseäsi johtajana?
Olemme jakaneet johtamisen keskenämme niin, että Teemu vastaa isosta visiosta, teknologisista hankkeista ja sijoittajaviestinnästä. Minä vastaan asiantuntijatyöstä ja siitä, mikä näkyy asiakkaille päin. Yritän johtajana olla saavutettavissa ja mahdollisimman paljon käytännön tukena henkilökunnallemme. Akateeminen taustani näkyy ehkä siinä, että annan vapautta tekemiseen.
Olen ylpeä ja iloinen, että olemme pystyneet tarjoamaan työpaikan niin monelle. On tosi siistiä tulla aamulla töihin ja nähdä, miten kaikki puhaltavat yhteen hiileen.
Millainen työpaikka Measurlabs on kemisteille?
Tämä on tosi mielenkiintoinen ja erilainen kuin monet muut alan työpaikat. Täällä näkee läpileikkauksen kaikesta, mitä tapahtuu kemianteollisuuden ja valmistavan teollisuuden piirissä. Monestihan kemisti perehtyy työssään syvällisesti johonkin kapeaan alueeseen. Täällä pääsee katsomaan sadan eri yrityksen tuotekehitystä ja laadunhallintaa ja näkee laajalla skaalalla, minkälaisia asioita teollisuudessa tapahtuu ja mitä haasteita siellä on. Mittausprojektit kestävät muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Se tuo vaihtelevuutta ja työ pysyy mielenkiintoisena.
Mikä yrittämisessä on parasta?
Luulen että kaikilla yrittäjillä motivaatio tekemiseen kumpuaa jostain tosi syvältä. Kun on vahva halu rakentaa ja tehdä jotain omaa, se ei tunnu työltä sanan varsinaisessa merkityksessä. Yrityksemme nopea kehittyminen on superinnostavaa. Yrittämiseen liittyy myös se, että päivästä riippuen se on joko maailman parastatai maailman vaikeinta. Tuntuu, että siinä ei oikein ole välimuotoa.
Täytyy tunnustaa, että olen parempi yrittäjänä kuin tutkijana – tutkijaksi olen hieman liian suurpiirteinen. Olemme molemmat Teemun kanssa innostujatyyppejä ja yrittäminen on meille molemmille tärkeä innostuksen lähde.
Tämä ollut meille molemmille mieletön oppimiskokemus ja oppirahojakin on kyllä päässyt maksamaan. Tulimme tähän suoraan yliopistomaailmasta, eikä kaikki ole mennyt niin kuin Strömsössä. Ei varmasti olisi ollut pahitteeksi, että olisi ehtinyt nähdä työssään jonkin ison, hyvin johdetun korporaation toimintaa ennen kuin aloitti oman yrityksen.
Mikä kemian alalla on ajankohtaista ja miten se näkyy työssänne?
Mikromuovien tutkiminen elinympäristöstä ja uudenlaisten biomuovituotteiden kehittely ovat pinnalla, ja niissä tarvitaan monenlaisia mittauksia.
”Oikeastaan mitään ihmisen luomaa ei olisi olemassa, jos emme ymmärtäisi kemiaa siellä taustalla.”
Mikä kemiassa kiinnostaa sinua eniten?
Oikeastaan mitään ihmisen luomaa ei olisi olemassa, jos emme ymmärtäisi kemiaa siellä taustalla. Kaikki modernit materiaalit vaativat kemian ymmärrystä ja kaikki ihmisten kehittämät teknologiat nojaavat kemiaan tai materiaalien kemiallisiin ominaisuuksiin. Tätä pohdimme usein myös firman kahvipöydässä. Välillä keskustelut lähtevät laukalle, kun alamme miettiä, miksi jokin materiaali käyttäytyy jollain tietyllä tavalla.
Jos olisit kemiaan liittyvä työväline, mikä työväline olisit?
Olisin ehdottomasti NMR-spektrometri, jolla voi tutkia monenlaisten orgaanisten aineiden kemiallista rakennetta. Se on aina ollut minulle kunnioitusta herättävä laite. Vain harvat osaavat hahmottaa tämän kalliin laitteen ja erikoisen mittausmenetelmän tarjoamat mahdollisuudet materiaali- ja kemikaalitutkimuksissa. Omasta tiimistämme löytyy NMR-osaamista, joten pystymme hyödyntämään tekniikkaa asiakasprojekteissamme kattavasti.