Lämpö saa älykankaan elämään

Teksti Marja Ollakka, kuva Pedro Silva, Aalto-yliopisto, video Jaana Vapaavuoren tutkimusryhmä

Aalto-yliopiston vetämä tutkimushanke lämpöön reagoivasta LCE-kankaasta on herättänyt paljon mielenkiintoa maailmalla.

LCE-langoista, pellavasta ja nailonista kudottu pyöreä kangas.
Tutkimustiimi kutoi LCE-langoista, pellavasta ja nailonista pyöreän kankaan. Kun kangas lämpenee, LCE-langat kutistuvat ja vetävät koko kankaan keilamaiseen muotoon. Kun kangas viilenee, keila laskeutuu ja kankaasta tulee taas sileä.

Tulevaisuudessa verhot voivat säädellä huoneen lämpötilaa tai ulkovaatteen kangas voi reagoida automaattisesti kylmyyteen. Aalto-yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkijat ovat testanneet lämpöön ja pian myös valoon reagoivaa nestekide-elastomeeria (LCE, liquid crystalline elastomer) älykkäiden tekstiilien materiaalina.

”Tutkimuksemme laajempi teema on ympäristöön dynaamisesti reagoivat kankaat, eli tutkimme miten kankaissa voi tuottaa jonkin ominaisuuden muutosta lämpötilan funktiona, ilman sähköä. Tämä on merkittävä edistysaskel, koska perinteisesti älytekstiilit ovat toimineet sähkövirralla”, kertoo Aalto-yliopiston kemian laitoksen apulaisprofessori Jaana Vapaavuori, joka vetää viisivuotista EU-tutkimushanketta.

Lämpöön ja valoon reagoiva nestekide-elastomeeri saa kankaat muuttamaan muotoaan.

LCE-materiaalia tekstiilien valmistukseen

1980-luvulla keksittyä nestekide-elastomeeria on aiemmin käytetty esimerkiksi ohutkalvoina pehmeän robotiikan sovelluksissa. Nyt LCE-materiaalia on kehitetty lankamaiseen muotoon, jota voi hyödyntää tekstiilien valmistuksessa.

”Tutkimuksemme on tärkeä askel kohti älykkäiden ja muokkautumiskykyisten tekstiilien aikakautta. Lämpöön reagoiville älykankaille voi löytyä sovelluksia esimerkiksi kylmyydeltä tai kuumuudelta suojaavissa vaatteissa sekä maatalouskasvien ja -tuotteiden suojamateriaaleissa”, hän kertoo.

”Yksi tulevaisuuden visioista ovat mukautuvat verhot, jotka säätelevät sisätilan lämpötilaa.”

LCE-langoilla pystytään säätämään koko kankaan 3D-rakennetta. Lämpötilan muutos vaikuttaa myös siihen, miten kangas läpäisee valoa.

”Yksi tulevaisuuden visioista ovatkin mukautuvat verhot, jotka säätelevät sisätilan lämpötilaa. Muuttuvia 3D-muotoja voitaisiin hyödyntää esimerkiksi huonetilojen akustiikan parantamisessa. Työmme on herättänyt jo paljon huomiota – jopa muotijätit ovat olleet kiinnostuneita. Keskitymme kuitenkin vielä hetken perustutkimukseen”, Jaana Vapaavuori kertoo.

”Koska EU-sääntely on tiukkenemassa, tekstiiliteollisuus etsii jo tietoa, minkälaisia ovat tulevaisuuden tekstiilimateriaalit toisaalta kierrätysnäkökulmasta, toisaalta toiminnallisuuksien näkökulmasta. Meidän ideamme on, että LCE:n avulla tekstiileihin pystytään tuottamaan aivan uudenlaista toiminnallisuutta.”

500 vuotta tekstiiliteollisuutta Suomessa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä