Kuinka kovaa hiihtäjä pääsee ilman fluoria?

Teksti Leila Mehto, kuva iStock

Fluori on vuosikymmeniä ollut suksivoiteissa ihmeaine – sen on sanottu nopeuttavan kymmenen kilometrin hiihtoa minuutilla. Varsinkin märän kelin voiteissa fluoriyhdisteiden vettä ja likaa hylkivillä ominaisuuksilla on ollut tärkeä merkitys.

Hiihtäjä ladulla metsämaisemassa.
Varsinkin märän kelin voiteissa fluoriyhdisteiden vettä ja likaa hylkivillä ominaisuuksilla on ollut tärkeä merkitys.

Lähitulevaisuudessa nähdään, kuinka kovaa pääsee ilman fluoria. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) ovat päättäneet fluorivoiteiden käyttökiellosta omissa kilpailuissaan. Kiellon on määrä astua voimaan kaudella 2023–2024.

EU:n kemikaalivirasto linjasi jo 2019, että EU:n alueella ei saa valmistaa, myydä ja käyttää raja-arvot ylittäviä fluoriyhdisteitä. Kieltoa perustellaan pitkäketjuisten (C8–C10/C11) fluoriyhdisteiden ympäristö- ja terveysvaikutuksilla.

Sinkkistearaatti ja silikonivaha fluorin korvaajina

Suomessa päätökseen on varauduttu hyvissä ajoin. Suksivoiteita valmistavan Vauhdin tehtaalla on etsitty vaihtoehtoa fluoratuille yhdisteille vuodesta 2015 teknologiajohtaja, kemian tohtori Esa Puukilaisen johdolla. Yritys esitteli ensimmäiset uuden sukupolven fluorittomat tuotteet 2019.

Vauhdin voiteiden koostumus on suojattu patenttihakemuksella. Sen verran teknologiajohtaja paljastaa, että fluoratut yhdisteet on korvattu sinkkistearaatilla ja silikonivahalla.

”Sinkkistearaatti on kasvi- tai eläinrasvasta peräisin oleva yhdiste, joka hajoaa luonnossa. Sinkkistearaatti ja alifaattisilla ryhmillä varustettu polydimetyylisiloksaani sekä niiden seokset parantavat myös luistovoiteissa käytettävien hiilivetyvahojen ja parafiinien toiminnallisuutta kaikissa lumiolosuhteissa”, Puukilainen kertoo.

Suksivoiteiden kehitys

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä