Kiinan Budweiser kehittää kaljasta kasvuvoimaa – Apuna suomalainen bioreaktori

Teksti Kemia-lehti, kuvat Kari Nikola ja Bohdan Stocek/ Unsplash  

Suomalaisen Ecolutionin kehittämä bioreaktori ilmastaa mäskin nopeasti maanparannusaineeksi. Menetelmä on käytössä jo Kiinassa. Koekäyttö Suomessa alkaa tänä vuonna.

Suomalaisten keksintö kelpaa Budweiser Chinalle, joka valmistaa, tuo maahan, markkinoi, jakelee ja myy yli 50 olutmerkin valikoimaa.

Maailman suurimman oluenvalmistajan ABInBevin tytäryhtiö Budweiser China on valinnut suomalaisen Ecolution-yrityksen hankkeeseensa, jonka tavoitteena on palauttaa olutmäskin ravinteet takaisin viljelykiertoon.

Ecolutionin kiinalainen yhteisyritys Kangfen Biotech on käynnistänyt yhdessä Budweiser Chinan ja ohrantuottaja Nongkenin kanssa pilottiohjelman.

Ohjelmaa varten Kiinassa rakennetaan Ecolutionin patentoituun ratkaisuun perustuva bioreaktori, joka ilmastaa massaa tehokkaasti.  Menetelmä poikkeaa täysin perinteisistä kompostointimenetelmistä, joissa massan käsittelyprosessi vie kuukausia ja vaatii paljon tilaa.

”Bioreaktorimme käsittelee biohajoavan sivuvirran kymmenessä vuorokaudessa. Mikrobiologisessa hajoamisprosessissa ei käytetä lisättyjä bakteereja, vaan aerobiset bakteerit syntyvät itse prosessissa ja hajottavat reaktorissa olevaa biomassaa vaiheistetusti. Prosessissa biomassan soluista poistetaan vesi, mikä vähentää käsiteltävän massan noin viidennekseen alkuperäisestä”, Ecolutionin toimitusjohtaja Pasi Himanen kertoo.

Kangfen Biotechin tiimi koostuu Helsingin yliopiston mikrobiologian ja maaperän asiantuntijoista, Shanghain Fudanin yliopiston biotieteiden asiantuntijoista sekä Shanghai Ocean Universityn vesiviljelyalan asiantuntijoista.

”Bioreaktorissamme syntyvässä luomulannoitteessa on hyvä hiilensidontakyky.”

Ecolution testaa olutmäskin tai elintarviketeollisuuden muiden sivuvirtojen muuntamista maanparannusaineeksi aluksi pienellä bioreaktorilla. Kuva Kari Nikola/ Ecolution.

Suomessa tutkitaan olutmäskin mahdollisuuksia

Ecolution tutkii myös Suomessa panimoteollisuudessa syntyvän mäskin käsittelyä bioreaktorilla. Yhtiö sijoittaa Suomeen 2024 bioreaktorin panimoteollisuuden koe- ja tuotantokäyttöön. 

Toista reaktoria suunnitellaan Keski-Eurooppaan soijateollisuuden sivuvirran käsittelyyn.

Elintarviketeollisuuden sivuvirtojen keskeiset ravinteet typpi ja fosfori jäävät usein palaamatta viljelykiertoon.

Ecolutionin prosessissa olutmäski ohjataan bioreaktoriin hapelliseen mikrobiprosessiin, jossa syntyvä hiilidioksidi voidaan hyödyntää esimerkiksi hiilidioksidilannoitteena. Näin mallasohran ravinteet palautuvat panimosta esimerkiksi marjaviljelmille ja kukkapuutarhoihin.

”Bioreaktorissamme syntyvässä luomulannoitteessa on hyvä hiilensidontakyky, jota mineraalilannoitteissa ei ole lainkaan. Lannoitetta käytettäessä myös maaperän tuottokyky ja maamikrobien toimintakyky paranevat. Sillä on merkittävä vaikutus maaperän ravinnekiertoon ja sen omaan hiilensidontakykyyn”, Ecolutionin prosessikehityksestä vastaava Pirjo Laulumaa kertoo.

Teknologiaa testattu jo soijateollisuudessa

Ecolutionin teknologiaa hyödyntävä testi- ja tuotantoreaktori on jo toiminnassa Xinghuassa Kiinassa. Kangfen Biotech tekee soijatuoteyhtiö Kaiyu Food Factoryn kanssa yhteistyötä, jossa soijateollisuuden sivuvirtana syntyvää okaraa jatkojalostetaan lannoitteiksi.

”Nyt valmistelemme Xinghuaan kokonaisen tuotantoalueen perustamista. Sen vuotuinen jalostuskapasiteetti on 100 000 tonnia ja uuden maatalouslannoitteen tuotanto 20 000 tonnia”, Kangfen Biotechin toimitusjohtaja Xu Li sanoo.

Lue lisää: Ecolution-yritys

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä