Kiillossa koko henkilöstö ratkoo kemian mysteerejä

Teksti Anni Turpeinen, kuvat Riina Peuhu ja Kiilto Oy

Miten yhteen kiinnitetyt materiaalit saadaan irti toisistaan hallitusti, jotta niiden kierrätys olisi helpompaa? Irrottaminen on yksi teknologioista, joita Kiilto kehittää laboratoriossaan Lempäälässä. Koko henkilöstö on sitoutunut etsimään ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Raija Polvinen, Soilikki Kotanen ja Tuomas Putkinen Kiillon tiloissa.
Kiillossa suhtaudutaan innovointiin intohimoisesti, ja se on kaikkien yhteinen asia. Kemian osaamista saa hyödyntää joka päivä, kertovat Raija Polvinen (vas.), Soilikki Kotanen ja Tuomas Putkinen.

Kiillon Lempäälän tuotekehityslaboratoriossa hurisee vaimeasti. Muoviastiaan on annosteltu joulusinapilta näyttävää tahnaa, jota sekoittaja pyörittää vaivalloisesti. Viereiseen sekoittajaan liima-asiantuntija Eija Leinonen lappaa lusikalla harmaata tahmeaa massaa ja säätää sekoittajan mittarin oikeaan lukemaan.

”Tuo toinen on liimaa, ja tämä harmaa on laastia”, Eija sanoo, laskee lusikan kädestään ja korjaa suojalasejaan.

Laboratorion pöydällä odottaa kipsilevy ja kaksi vihertävää kylpyhuoneen laattaa. Tekeillä on korkeatasoista kemiaa, joka kiinnostaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Teknologia on nimeltään Debonding on Demand, mikä tarkoittaa materiaalien hallittua irrottamista toisistaan.

Kymmenen minuutin kuluttua laasti on valmis. Leinonen ottaa käteensä kylpyhuoneremonteista tutun laastikamman ja vetää kipsilevyn päälle tasaisen kerroksen laastia, jonka päälle hän asettaa laatat.

”Laastiin on piilotettu hienoa kemiaa, joka toimii kuin lukko. Lukko pysyy suljettuna, kunnes laastiin johdetaan riittävä määrä aktivaatioenergiaa.”

Laattoja ja laastia.
Seos näyttää tavalliselta rakennuslaastilta, mutta se sisältääkin hienoa kemiaa.

Laasti on kehitetty niin, että se pitää voimakkain sidosvoimin laatat paikoillaan, mutta sidokset saadaan hallitusti katkeamaan, jos laatat halutaan irrottaa.

”Laastiin on piilotettu hienoa kemiaa, joka toimii kuin lukko. Lukko pysyy suljettuna, kunnes laastiin johdetaan riittävä määrä aktivaatioenergiaa. Se katkaisee sidokset, ja laatta irtoaa seinästä ehjänä”, Leinonen selittää.

Leinonen tarttuu laitteistoon, joka näyttää kahvalliselta rautakehikolta. Hän asettaa laitteiston seinään kiinnitetyn kylpyhuonelaatan päälle ja johtaa laattaan mikroaaltoja. Muutaman minuutin kuluttua kuuluu vaimea poksahdus, ja laatta irtoaa kipsilevystä kevyesti ilman sirpaleita.

Aktivaatioenergiana käytetään materiaalista ja teknologiasta riippuen esimerkiksi lämpöä tai sähkömagneettista säteilyä.

Lilli Puntti ja Eija Leinonen Kiillon tiloissa.
Debonding on Demand -teknologiaa on kehitetty vuodesta 2020 lähtien. Kiiltolaiset Lilli Puntti (vas.) ja Eija Leinonen osallistuvat moniin kehityshankkeisiin.

Työkalupakissa monia teknologioita

Kiilto on kehittänyt Debonding on Demand -teknologiaansa vuodesta 2020. Nyt kehitteillä on viisi hienostunutta kemiaa sisältävää lisäainetta, jotka sopivat erilaisiin sementti- ja liimapohjiin, kuten polyvinyyliasetaatti-, akrylaatti- tai polyuretaaniliimoihin.

”Koska kehitämme liimoja ja laasteja, on luonnollista, että kehitämme menetelmiä, joiden avulla niillä kiinnitetyt materiaalit saadaan erilleen”, Chief Ecosystem Officer Raija Polvinen sanoo. Polvisen toimenkuvan keskiössä ovat innovaatio- ja liiketoimintaekosysteemien rakentaminen ja strategisten kumppanuuksien luominen.

Debonding on Demand -teknologialla on useita sovelluskohteita, joten se on herättänyt yhteistyökumppaneissa laajalti kiinnostusta. Merkittävimpänä nähdään kiertotalouteen liittyvät mahdollisuudet, kun materiaalit voidaan erottamisen jälkeen kierrättää tai käyttää uudelleen tai esimerkiksi remonteissa kaikkea ei tarvitsekaan purkaa.

”EU:n jätesäädöspaketti edellyttää, että 70 prosenttia rakennusjätteestä kierrätetään. Teknologiamme helpottaa tätä haastetta. Siksi se herättää kiinnostusta erityisesti rakennusteollisuudessa”, Polvinen mainitsee.

Debonding on Demand -teknologialla on vielä pitkä matka siihen, että sillä varustetut liimat tai laastit ovat markkinoilla, mutta tuotantomittaisia koeajoja on sovelluskohtaisesti jo tehty.

”Myös rakennusmääräysten ja lainsäädännön pitää muuttua, ennen kuin maailma on valmis laajaan kaupalliseen tuotantoon.”

”Kutsumme kiiltolaisia perheeksi, niin hyvä henki meillä on. Jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda ideansa esiin tittelistä tai työnkuvasta riippumatta.”

Salapoliisintyötä ja yllättäviä innovaatioita

Yli satavuotias Kiilto on panostanut tutkimukseen ja tuotekehitykseen koko olemassaolonsa ajan. Tällä hetkellä RDI (Research, Development and Innovation) -organisaatiossa työskentelee 67 henkilöä, joista Lempäälän laboratoriossa 40.

”Kutsumme kiiltolaisia perheeksi, niin hyvä henki meillä on. Jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda ideansa esiin tittelistä tai työnkuvasta riippumatta”, kertoo RDI-johtaja Soilikki Kotanen.

Kiilto järjestää innovointikilpailuja ja -tapahtumia, joissa kalenterit siivotaan muista menoista vaikkapa viikoksi ja keskitytään jonkin haasteen, idean tai asiakasnäkökulman eteenpäin viemiseen.

”Moni meillä kertoo, että on motivoivaa työskennellä oman elämänsä Sherlock Holmesina. Työssä ratkaistaan kemian mysteerejä, ja tätä varten etsitään johtolankoja ja todisteita. Innovointi innostaa ihmisiä ja saa heidät viihtymään meillä. Kun kaikki ympärillä puhuvat kemiaa, yhteistä kieltä, ymmärrämme puolesta sanasta ja reaktioyhtälöistä, mitä toinen tarkoittaa”, Kotanen sanoo.

Ideoiden ei tarvitse aina onnistua. Tutkimuksessa epäonnistuminenkin on tulos, jota voi mahdollisesti hyödyntää muualla.

”Kun kehitimme Debonding on Demand -teknologiaan aktiivista molekyyliä polymerointiin, saimmekin aikaiseksi sidoksen, joka oli lujempi kuin referenssi. Kehitimme siis vahingossa erittäin kestävän liiman. Keksintöä hyödynnetään nyt muualla”, Kotanen kertoo. 

Raija Polvinen esittelee laboratorion aulassa olevaa veistosta, joka esittää polyvinyyliasetaattia.

Polyvinyyliasetaattia lattiasta kattoon

Kiillon laboratorion keskellä komeilee lattiasta kattoon ulottuva molekyylifiguuri.

”Muovinen veistos esittää oman valmistuksen raaka-aineistamme suurimman, polyvinyyliasetaatin, keskeisintä osaa. Keskellä on kolme hiilimolekyylia ja asetaattiryhmät, jotka suuntautuvat ylös- ja alaspäin”, Raija Polvinen esittelee.

Polyvinyyliasetaatti, eli kansankielellä yleisliiman tai puuliiman perusosa, kulkee Polvisen mukaan läpi koko rakennuksen ja sitoo kiiltolaiset ja Kiillon toiminnan tiiviisti yhteen.

Monien kiiltolaisten työurat ovat pitkiä, sillä yrityksessä on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja edetä uralla. Myös kouluttautumiseen suhtaudutaan kannustavasti.

Polvinen aloitti Kiillossa 18 vuotta sitten tuotekehittäjänä, josta hän eteni RDI-johtajaksi. Nyt hän työskentelee Kiilto Ventures -konseptissa, jonka tavoitteena on löytää, kehittää ja skaalata uusia innovaatioita Kiillon ydinliiketoiminnan rajojen ulkopuolelle tekemällä yhteistyötä startupien kanssa.

”Ympäristöasioissa on vaikea saada yksin mitään suurta aikaiseksi. Siksi haluamme rakentaa yhteistyöekosysteemin, johon keräämme asiantuntijayrityksiä ratkaisemaan yhteisiä haasteita. Erityisesti olemme kiinnostuneita teollisuuden kiinnitysratkaisuihin, palonestoon ja rakentamiseen liittyvistä ympäristöratkaisuista”, Polvinen sanoo.

”Ympäristön hyväksi tehtävä työ motivoi ihmisiä.”

Koska rakennusteollisuus tuottaa lähes puolet maailman hiilidioksidipäästöistä, Kiilto Ventures etsii nyt ratkaisuita kehittääkseen rakennusten elinkaarta kestävämmäksi.

”SUPER Healthy Building -projektimme visio tähtää rakentamiseen, jossa kestävämmät valinnat ulottuvat suunnittelusta ja materiaalien valinnasta rakentamiseen, pitkäikäisiin rakennuksiin, asumisviihtyvyyteen ja -terveellisyyteen sekä lopulta purkuun ja puretun materiaalin uudelleenkäyttöön eli kiertotalouteen.”

Kiillon Debonding on Demand -teknologia on osa tätä visiota, jossa materiaalit suunnitellaan jo valmistusvaiheessa niin, että joskus ne voidaan myös ekologisesti purkaa ja kierrättää tai vaihtoehtoisesti käyttää uudelleen.

Sisäänrakennettu vastuullisuus

Ympäristövastuu on rakennettu osaksi muitakin Kiillon prosesseja. Se otetaan huomioon niin yrityksen energiaratkaisuissa, henkilöstön koulutuksessa kuin lopputuotteiden pakkauksissakin. Vastuullisuuden halutaan olevan sisäänrakennettua.

Ja tulosta syntyy. Huhtikuussa Kiilto tiedotti tuplanneensa ympäristömerkittyjen tuotteiden osuuden vuodessa. Lempäälän tuotantolaitoksen katolle on rakennettu Suomen suurimpiin kuuluva katolla sijaitseva aurinkovoimala. Lisäksi toimipiste saavutti viime vuonna 2019 asetetun ”Vihreiden pakkausten tavoitteen”, jonka mukaan 70 prosenttia pakkauksista on joko uudelleenkäytettäviä sellaisenaan, valmistettu kierrätysmateriaalista tai uusiutuvista raaka-aineista.

”Ympäristön hyväksi tehtävä työ motivoi ihmisiä. On hienoa tuntea kantavansa oma pieni kortensa kekoon maailman pelastamiseksi”, Polvinen sanoo.

Aurinkopaneeleja Kiillon katolla.
Kiillon Lempäälän tuotantolaitoksen katolle on rakennettu Suomen suurimpiin kuuluva katolla sijaitseva aurinkovoimala.

Näin löydät Kiillon laboratoriossa oikeaan paikkaan

Kiilto pähkinänkuoressa

1

|

Suomalainen perheyritys, joka kehittää, valmistaa ja myy kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä eri liiketoiminta-alueella, joita ovat rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet. Yrityksellä on yli 500 erilaista tuotereseptiä.

2

|

Kiilto on perustettu vuonna 1919, ja sen visio ulottuu vuoteen 2080. Pääkonttori sijaitsee Lempäälässä ja muut Suomen toimipisteet Helsingissä, Turussa, Forssassa ja Hankasalmella. Kiiltolaisia on noin 800 yhdeksässä maassa. Liikevaihto 260 miljoonaa euroa (vuonna 2022).

3

|

Tulevaisuudessa Kiilto keskittyy ympäristöjohtajuuden lujittamiseen alallaan. Kasvu keskittyy Pohjoismaihin ja Eurooppaan.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä