Teksti ja kuvat Eero Anhava
Heurekassa 6.3. järjestetty Kemian yö veti paikalle tuttuun tapaan runsaasti eri-ikäisiä koululaisia ja perheitä. Koko perheen tapahtumassa sukellettiin kemian ilmiöihin hauskojen työpajojen kautta. Lue tapahtuman tunnelmia!

Päivällä klo 9–15 vietettiin yläkouluikäisille suunnattua Kemian päivää. Tapahtumaan valitaan maksutta mukaan kymmenen ryhmää eri yläkouluista. Illalla oli vuorossa suosittu Kemian yö.
Tapahtuma oli toteutettu yhteistyössä Suomalaisten Kemistien Seuran sekä Puunjalostusinsinöörit ry:n kanssa.
”Kaikki pystyvät kokeilemaan”
Greta Salonen Aalto-yliopiston bioinnovaatiokeskuksesta toi Kemian yöhön inspiroivan Mainiot materiaalit -kirjansa* ja sen pohjalta syntyneen työpajan. Kuvataidekasvattajana hän uskoo tekemisen kautta oppimiseen ja oivallusten sytyttämiseen.
”Työpajassa muovaamme kävystä erilaisia hahmoja ja rakenteita. Aamulla mukana oli 80 yhdeksäsluokkalaista ja kahdeksasluokkalaista, ja nyt iltapäivän aikana työpajan on läpäissyt jo 60 osallistujaa. Työpajassa kävi lopulta huimat *400-500 henkilöä”, Salonen kertoi.
Hän on järjestänyt useita työpajoja aiemminkin. Lasten ja nuorten On innostava nähdä, miten kiinnostus materiaalitietoutta ja käytännön kokeiluja kohtaan kasvaa.

”Haluamme näyttää, että jokainen voi olla tekijä.”
”Tavoitteena on herättää uteliaisuutta tekemisen kautta. Ihmiset ovat usein yllättyneitä siitä, miten monipuolisia ja turvallisia biohajoavia materiaaleja voi löytyä jopa kotoa.”
”Teollisuudessa tehdään aidosti tämänkaltaista tutkimusta, ja monet innovaatiot lähtevät liikkeelle monialaisista tiimeistä ja yllättävistä paikoista.”
Salonen kertoi usein yllättyneensä siitä, mitä kaikkea laboratorioista ja tutkimusympäristöistä voi löytyä. Kemian yössä suurimman yllätyksen on kuitenkin tarjonnut lasten luovuus.
”Olemme saaneet nähdä monenlaisia luomuksia: sydänmuotoisia käpysiä, siiliä, geometrisia rakenteita ja kokonaisen metsän eläimistöä. On hienoa nähdä, miten ihmiset innostuvat ja lähtevät rohkeasti kokeilemaan.”


Käpymössöstä muotoutui hauskoja hahmoja
Biohajovien materiaalien työpajassa Elsa ja Meeri tekivät käpymassasta hahmoja.
”Tämä on yllättävän tarttuvaa mössöä. Sekoitin tämän itse. Olisin halunnut tehdä isomman kupin ja kannen siihen, koska se oli aika hieno”, Elsa aprikoi.
Kärsivällisyys oli hieman koetuksella.
”En tiedä, jaksanko odottaa kahta päivää tämän kuivumista.”


”Täällä pääsee itse testaamaan ja oivaltamaan”
Niina ja Mimosa Vaartio ovat kokeneita Heurekan kävijöitä – Kemian yöhön he saapuivat tällä kertaa ilman erityisiä odotuksia, valmiina sukeltamaan tieteellisiin kokeisiin.
”Olemme käyneet täällä monta kertaa, ja aina löytyy jotain uutta. Tällä kertaa lähdimme suoraan työpajoihin testaamaan eri juttuja,” he kertovat.
Yksi kiinnostavimmista tehtävistä oli pipetointityöpaja, jossa piti päätellä, missä purkissa on suolaa. Indikaattorikokeessa käytettiin kaalimehua, jonka väri paljasti nesteiden ominaisuuksia.
”Tässä on hauskaa se, että pääsee itse tutkimaan ja päättelemään. Tiedettä oppii parhaiten, kun sen voi kokeilla käytännössä,” Vaartiot sanovat.
Heidän mukaansa Kemian yö on juuri siitä hieno tapahtuma – se yhdistää hauskanpidon ja oppimisen.
”Heurekassa on aina hyvä tunnelma, ja tällaiset illat tekevät tieteestä helposti lähestyttävää.”

”Koululaiset olivat jopa yllättävän kiinnostuneita”
Heurekan Kemian yö sai jälleen innostuneen vastaanoton. Ilta tarjosi kävijöille elämyksellistä tiedettä, ja erityisesti koululaisten innostus yllätti monet.
”Erittäin onnistunut tilaisuus taas kerran. Tunnelma oli tosi hyvä. Koululaiset olivat jopa yllättävän kiinnostuneita kemiasta,” kertoo Suomalaisten Kemistien Seuran toiminnanjohtaja Sari Vihavainen.
Helsingin yliopiston professori Jan Lundell piti koululaisryhmille luennon, joka herätti poikkeuksellista keskittymistä.
”Moni seurasi todella tarkasti, koska luento oli niin konkreettinen. Useat yllättyivät siitä, kuinka käytännönläheistä kemia on ja miten se näkyy arjessa.”
Suuren suosion saivat myös osallistujia aktivoivat tehtävät.
”Alkuaineristikkoa täytti yli 100 eri-ikäistä ihmistä – se oli hienoa nähdä!”
Kemian yö osoitti jälleen, että tiede voi olla innostavaa, kun sen pääsee kokemaan itse.
JUTTUUN KORJATTU JA TÄYDENNETTY 10.3.
*Mainiot materiaalit -kirjan kirjoittajat ovat Greta Salosen lisäksi: Susanna Ahola, Pirjo Kääriäinen ja Tapani Vuorinen.
*Greta Salosen työpajan kävijöiden lukumäärä: siellä kävi lopulta 400-500 henkilöä.