Teksti Markus Lahikainen
Paniikkia, stressiä, pelkoa epäonnistumisesta, turhautumista… Kaikki tunteita, joita muistan nousseen pintaan aina kevään korvalla. Monella korkeakouluopiskelijalla on varmasti tälläkin hetkellä samanlaisia tuntemuksia, sillä kesätöiden löytämisessä alkaa tulla kiire, kirjoittaa kirjeenvaihtajamme Markus Lahikainen.
Kesätyöpaikan hakemiseen kuluu usein paljon aikaa ja energiaa. Työpaikkailmoituksia selataan netistä, kirjoitetaan hakemuksia, osallistutaan yliopistojen järjestämille rekrymessuille ja samalla hiotaan CV kuntoon. Monella korkeakouluopiskelijalla kesän toimeentulo saattaa riippua juuri kesätöiden saamisesta, ja siksi työnhaku voi olla jopa ahdistavaa ja pelottavaa.
Vaikka omista hakemusten vääntämisistäni on jo jokunen vuosi aikaa, puhun aiheesta jatkuvasti opiskelijoiden kanssa yliopistolla. Esimerkiksi kun oppilaslaboratoriossa odotellaan tislauksen valmistumista, on aikaa keskustella.
”Kemian opiskelijoilla on usein hyvät ongelmanratkaisutaidot, teknistä osaamista ja kykyä soveltaa teoriaa käytäntöön.”
MONESTI KESKUSTELUT alkavat samoilla kysymyksillä: entä jos lähetän kymmeniä hakemuksia ja kaikki tulevat bumerangina takaisin? Enkö kelpaa kenellekään? Riittämättömyyden tunne vaivaa varsinkin kemian opiskelijoita, eikä heille ei ole aina selvää, mihin kaikkialle heidän taitonsa riittävät.
Mahdollisuuksia on kuitenkin valtava määrä. Vaikka käytännön kokemus olisikin vielä opintojen alkuvaiheessa vähäistä, kemian opiskelijoilla on usein hyvät ongelmanratkaisutaidot, teknistä osaamista ja kykyä soveltaa teoriaa käytäntöön. Kesätyöntekijöitä palkkaavat työnantajat arvostavat näitä erittäin tärkeitä työelämätaitoja.
Mikäli siis näet kiinnostavan hakuilmoituksen, hae ehdottomasti. Työnantaja osaa kyllä arvioida taitosi ja mahdollisesti kutsuu sinut haastatteluun. Jokainen tehty kesätyöhakemus auttaa kehittymään hakijana, eikä sitä, ettei tule valituksi, pidä ottaa henkilökohtaisena epäonnistumisena.
TISLAUSKOLVISSA ON VIELÄ nestettä jäljellä, joten laboratoriokeskustelumme kääntyvät seuraavaan aiheeseen: epävarmuuteen siitä, mihin itse asiassa voisi hakea.
Kemian opiskelu avaa mahdollisuuksia moneen erilaiseen työtehtävään. Kemian teollisuudesta kesätyöpaikka voi löytyä esimerkiksi tuotekehityksestä lääkefirmassa tai laadunvalvonnasta kosmetiikkateollisuudessa. Myös erilaiset konsultointiyritykset tarjoavat asiantuntijatehtäviä liittyen kemikaalien säätelyyn tai ympäristöasioiden hallintaan. Yliopistollakin on tarjolla laboratoriotöitä eri tutkimusprojekteissa tai vaikkapa opetusmateriaalin tuottamisessa.
ENNEN TISLAUKSEN lopettamista, annan opiskelijoille vielä vinkin: hae kesätöitä aktiivisesti, myös oman alasi ulkopuolelta.
Tärkeintä kesätyönhaussa on olla avoin uusille kokemuksille ja tarttua rohkeasti erilaisiin mahdollisuuksiin, sillä niistä voi löytyä juuri se tarvittava askel kohti omaa unelmien työuraa.
Minun ensimmäinen oman alan kesätyöpaikkani oli Tampereen teknillisessä yliopistossa kemian laitoksella. Tein sähköistä opetusmateriaalia verkkokurssille. Viimeistään tuolloin tajusin, että juuri opettaminen on minun juttuni. Kesätöistä kartutetulla kokemuksella on ollut minulle valtava hyöty nykyisessä työssäni opettajana.
Kovasta yrityksestä huolimatta voi toki käydä niin, että hakemukset eivät juuri tänä vuonna tuota tulosta. Tästä ei kannata lannistua! Kesän aikana – akkujen lataamisen ohessa – voisi esimerkiksi suorittaa muutaman opintopisteen, vaikkapa juuri kemian laboratoriossa.
Lue lisää:
Tutkimus vaihe vaiheelta: Näin polymeerilaserin tarina eteni