Inspiraationa hämähäkin seitti – Spinnovan ekologinen kuitu otti mallia luonnosta

Kuuntelu juttu
Getting your Trinity Audio player ready...

Teksti Tuomas Lehtonen, kuvat Kristiina Kontoniemi ja Marimekko

Spinnova on kehittänyt teknologian, jolla voidaan valmistaa tekstiilikuitua esimerkiksi puusta tai kierrätysmateriaaleista. Puuvillan valmistukseen verrattuna Spinnovan myrkytön valmistusprosessi on varsin ekologinen. Vierailimme Jyväskylän tehtaalla.

Spinnovan toimitusjohtajan Juha Salmelan hyppysissä kuitua, joka on valmistettu sellusta. Kun sellu mikrofibrilloidaan, siitä muodostuu muovailuvahan tapaista massaa. Lisäaineilla kuidun viskositeettia saadaan muokattua, samalla kuidun olemus muuttuu venyväksi ja voidemaiseksi.

Jyhkeät puupilarit, korkeuksiin kohoava lasiseinä ja käsittelemättömällä puulla vuorattu julkisivu yllättävät. Jyväskylän Keljossa sijaitsevaa monumentaalista rakennusta ei uskoisi tehtaaksi, jonka kapasiteetti on 1 000 tonnia tekstiilikuitua vuodessa.

Hämmennys kasvaa, kun astutaan 13,5 metriä korkeaan aulaan. Avaran, lähes katedraalia muistuttavan tilan keskellä kasvaa kolme nuorta eukalyptuspuuta.

Seinänvierustan vaaterekeistä voi bongata tunnettujen vaatebrändien luomuksia. Lasivitriineihin asetetut näytteet ja lattialla seisovat kuiturullat vihjaavat SPINNOVA®-kuidun syntyvaiheista.

Spinnova Oyj:n teknologiajohtaja Juha Salmela ja laboratoriopäällikkö Pia Vento uskovat, että yrityksen kehittämä kuidunvalmistusteknologia muuttaa globaalia tekstiiliteollisuutta pitkin askelin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Laboratoriopäällikkö Pia Vento ja teknologiajohtaja Juha Salmela uskovat, että Spinnovan teknologia mullistaa tekstiiliteollisuuden.

Tarve alan uudistamiselle on suuri. Puuvillan ja erilaisten keinokuitujen tuotanto kuluttaa liiaksi puhdasta vettä ja ryövää viljelysmaata elintärkeiltä ruokakasveilta. Haasteena ovat myös luonnolle haitalliset kemikaalit.

”Pystymme valmistamaan kestävää, kierrätettävää ja täysin biohajoavaa tekstiilikuitua myrkyttömässä, jätevedettömässä ja erittäin energiatehokkaassa prosessissa. Puuvillan valmistukseen verrattuna prosessimme säästää 98 prosenttia vettä ja vähentää 74 prosenttia hiilidioksidipäästöjä. Tuntumaltaan ja ominaisuuksiltaan kuitumme kuitenkin muistuttaa puuvillaa ja pellavaa”, Salmela kertoo.

Marimekon Unikkoa printattuna Spinnovan kuidusta valmistetulle kankaalle.

Yhteistyössä Suzanon ja Eccon kanssa

Spinnovan kuituprosessin pääraaka-aine on FSC- ja PEFC-sertifioitu eukalyptuspuusta valmistettu mikrofibrilloitu selluloosa (MFC).

Teknologia mahdollistaa kuitutuotannon myös kierrätysmateriaaleista ja maatalouden sivuvirroista, kuten oljesta tai viljan kuoriosasta.

Sivuvirtoja syntyy esimerkiksi oluenvalmistuksen sivutuotteena. Kenkävalmistaja Eccon kanssa Spinnova on perustanut yhteisyrityksen, joka kehittää kuitua nahkajätteestä.

”Lisäämme mekaanisesti jauhettuun MFC:hen lisäaineita. Kun kemiallinen koostumus on oikea, kuitumassa voidaan puristaa paineella läpi suuttimista, joiden geometria saa kuidut asettumaan oikeaan asentoon. Suutinten läpi spinnattu kuitu kuivataan, ja sen pintaan voidaan lisätä tekstiilivalmistajan haluamia laatuominaisuuksia. Lopuksi kuitu katkotaan ja paalataan kuljetettavaksi”, Vento sanoo.

Kuidusta on jo valmistettu pilotti­hankkeina vaate-eriä muun muassa Adidakselle, Bestsellerille, H&M:lle, Marimekolle ja Haltille.

Materaalin teollisen mittakaavan tuotanto käynnistyi vuosi sitten, kun brasilialaisen sellujätti Suzano SA:n ja Spinnovan perustaman yhteisyrityksen, Woodspinin, tehdas valmistui Jyväskylään.

Spinnovan kuidusta on jo valmistettu pilottihankkeina vaate-eriä muun muassa Adidakselle, Bestsellerille, H&M:lle, Marimekolle ja Haltille.

Ennen tehtaan valmistumista kuitua tehtiin pienemmässä mittakaavassa Spinnovan omassa pilottilaitoksessa Jyväskylän Seppälässä.

Nyt pilottilaitos toimii Spinnovan R&D-yksikkönä, jossa työskentelee myös kemistin koulutuksen saaneen Vennon vetämä laboratoriotiimi.

Laboratorio­teknikko Johanna Väisänen mittaa kuitu­näytteestä paksuuden sekä tekee vetolujuus­testin.

”Oivalsimme nopeasti, että tarvitsemme teknologiankehityksemme tueksi kemiallista osaamista.”

Jyväskylän uuden tehtaan kapasiteetti on 1 000 tonnia tekstiilikuitua vuodessa.

Esikuvana hämähäkin tekniikka

Spinnovan tarina sai alkunsa vuonna 2009. Tuolloin VTT:llä nanosellun virtausteknologiaa kehittänyttä tiimiä johtanut Salmela kuuli tutkija Fritz Vollrathin esitelmän.

Se kertoi yhtäläisyyksistä, joita on hämähäkin seittiään varten tuottamien proteiinien ja puusta valmistetun mikroselluloosan virtauksilla.

”Aloimme VTT:llä tutkia voisiko näitä prosesseja yhdistelemällä tuottaa MFC:stä kuitua ilman liuotusta”, Salmela kertoo.

Vuonna 2014 Salmela ja hänen esimiehensä Janne Poranen perustivat Spinnovan kaupallistamaan uutta teknologiaa. VTT luovutti keksintöön liittyvät IPR-oikeudet uudelle yritykselle. Spinnovan tiimiin liittyi pian myös kolme muuta VTT:n asiantuntijaa.

”Alkuvaiheen viidestä työntekijästä neljä on virtaustutkimukseen erikoistuneita fyysikoita ja yksi kemisti. Oivalsimme nopeasti, että tarvitsemme teknologiakehityksemme tueksi kemiallista osaamista ja olemme sittemmin rekrytoineet taloon lisää kemistejä”, Salmela sanoo.

Vuonna 2016 yritykseen rekrytoitiin muun muassa Vento, johon Jyväskylän yliopiston monialaisesta paperinvalmistuksen maisteriohjelmasta aikanaan valmistuneet Salmela ja Poranen olivat tutustuneet jo VTT:llä työskennellessään.

Ekologisuus kasvattaa motivaatiota

Nykyisin Spinnovan laboratorio- ja kuitutiimeissä työskentelee yhteensä viisi kemistiä ja kemian­teknologian insinööriä.

Haastattelun aikaan kuudennen kemistin rekrytointi oli käynnistymässä.

Laboratoriotiimi on osa Operations-toimintoja. Se vastaa kaikesta alueen kokeellisesta laboratoriotoiminnasta ja toteuttaa Spinnovan tiimeiltä tulevia toimeksiantoja.

Kuitukehitystiimin vastuulla on reseptiikan ja lopputuotteiden laadun kehittäminen. Työskentely on kasvuyritykselle tyypilliseen tapaan rivakkaa.

Laboratoriokokeissa toimivaksi todettua kuitua voidaan testata nopeasti pilotti- ja jopa tuotantomittakaavassa. Potentiaalisista kuitulaaduista voidaan oman tehtaan kehruu- ja langanvalmistuslaitteilla työstää pieniä lanka- ja kangasnäytteitä.

Isommat näyte-erät tehdään Spinnovan omalla T&K-langankehräämölinjalla kumppaniyrityksen kehräämössä Portugalissa.

”Minua motivoi se, että saan kehittää ympäristön kannalta hyödyllisiä ratkaisuja nopealla aikataululla.”

Kuidunkehitystiimin kehitysinsinööri Sami Kyröläinen tutkii ohran oljesta valmistettua lankaa. Raaka-aine on syntynyt oluen valmistuksen sivutuotteena.

Spinnovalaiset ovat motivoituneita yhteisten tavoitteiden ja vision saavuttamiseen, se helpottaa myös Pia Vennon työtä.

”Riittää, että esimiehenä varmistan tiimin resurssit ja suuntaan tekemistä yhteiseen tavoitteeseen”, Vento sanoo.

Kuitutiimin tiloissa urakoivat prosessiteknikko Samuli Korhonen ja kehitysinsinööri Sami Kyröläinen ovat tyytyväisiä Spinnovan vauhdikkaaseen arkeen sekä työntekijöiden mahdollisuuksiin kehittyä ja ottaa vastuuta.

”Arvostan työympäristön vakautta, mutta Spinnovalla nopea muutosvauhti ei haittaa. Pidän siitä, että työyhteisömme työtavat eivät ole luutuneita. Minua motivoi se, että saan kehittää ympäristön kannalta hyödyllisiä ratkaisuja nopealla aikataululla”, Kyröläinen toteaa.

Samuli Korhonen on edennyt prosessiteknikosta kuitutiimin kehitysinsinööriksi. Hän arvostaa työpaikan tarjoamia kehittymismahdollisuuksia.

”Keskitymme ydinosaamiseen”

Toiminnan alkuvaiheessa Spinnovan tavoitteena oli tuottaa tekstiilikuitua itse.

Viime vuonna tehdyn strategiauudistuksen myötä Spinnova keskittyy kuidunvalmistusteknologiansa myyntiin ja toimittamiseen sekä kehittämiseen.

”Päädyimme ratkaisuun pitkälti resurssisyistä. Nyt voimme keskittyä ydinosaamisalueisiimme eli suutinteknologian ja kuitumateriaalin kehittämiseen”, Salmela sanoo.

Ensimmäinen Spinnovan teknologiaa hyödyntävä tehdashanke on jo vireillä.

Spinnova ja brasilialainen Suzano ovat tehneet aiesopimuksen Brasiliaan rakennettavasta puukuitutehtaasta, jonka vuosituotantokapasiteetti on 20 000 tonnia. Tehdasinvestoinnin validoinneissa hyödynnetään Woodspinin tuotannosta saatua tietoa.

Jos hyvin käy, seuraavan vuosikymmenen aikana rakennetaan useita kuitu tehtaita.

”Suzanon tehtaan valmistumisen jälkeen vauhti kiihtyy. Pitkällä aikavälillä Spinnovan puukuitua valmistettaisiin miljoona tonnia vuodessa. Se olisi noin prosentti globaalisti tuotetusta tekstiilikuidusta. Tähän päälle tulisivat jäte- ja sivuvirroista kehittämämme uudet kuitumateriaalit”, Salmela visioi.

Spinnova Oyj

1

|

Perustettu vuonna 2014. Listautui Helsingin pörssin First North Growth Market Finland -listalle vuonna 2021.

2

|

Työllistää noin 70 työntekijää Jyväskylän ja Helsingin toimipisteissä.

3

|

Yritys myy, toimittaa ja kehittää teknologiaa, jolla voidaan tuottaa perinteisiä tekstiilikuituja korvaavia kuitumateriaaleja puusta, erilaisista jätemateriaaleista sekä teollisuuden ja maanviljelyn sivutuotteista.

4

|

SPINNOVA®-kuidun tuotanto säästää 98 % vettä ja vähentää 74 % hiilidioksidipäästöjä perinteisen puuvillan tuotantoon verrattuna.

5

|

Tuotannossa ei käytetä luonnolle haitallisia kemikaaleja.

Spinnova-sanastoa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä