Teksti Ulla Veirto, kuva Pexels
Kun Helsingin keskustasta löytyi upea oranssi petunia, koko maailma hätkähti. Pian kaunis kukka piti hävittää. Miksi?
Teemu Teeri työskentelee Helsingin yliopiston maataloustieteen osastolla kasvinjalostustieteen professorina. Hän tutkii kukkia, erityisesti gerberan kehitysbiologiaa ja kasvin kemiaa Viikin laboratoriossa. Kukkien värit ovat kemiaa.
Teemu Teeri on se professori, joka vuonna 2015 havaitsi Helsingin rautatieaseman kukkaistutusten joukossa voimakkaan oransseja petunioita. Hän tiesi, että Saksassa Max Planck -instituutin kokeilussa 1980-luvulla petuniaan oli siirretty maissin geeni. Tuo geeni tuotti kukkaan oranssin värin. GMO-petunia!
Oranssi GMO-kukka oli lainsuojaton, sitä ei ollut lupa viljellä eikä tuoda markkinoille. Kasvien geenien muunteluun on suhtauduttu varsinkin EU:ssa kielteisesti, manipulointia on pidetty epäilyttävänä.
Teerin löydös johti viranomaisten määräykseen tuhota oranssit petuniat. Kukkia alettiin hävittää Suomessa ja ympäri maailmaa.
Unohtunut laboratoriokokeilu
Teerin mukaan muunneltu pieni petunialajike lienee levinnyt osittain vahingossa. Se oli saanut alkunsa laboratorioon unohtuneesta geenimuuntelukokeilusta. Kun hollantilainen jalostusfirma risteytti sen puutarhalajikkeen kanssa, syntyi voimakkaan värinen muuntogeeninen petunia. Kaunista kukkaa ei kuitenkaan olisi saanut myydä.
”Tapaus herätti hämmästyttävän vähän keskustelua. Ehkä GMO:n vaarattomuus haluttiin vaientaa kuoliaaksi”, Teemu Teeri sanoo.
Hän itse suhtautuu kasvien jalostuksessa geenien muokkaukseen ja geenieditointiin myönteisesti.
”Kukkien väreihin liittyvä jalostustyö on sikäli kiitollista, että tulos näkyy kukan värissä. GMO-petuniassa oli silminnähtävä ominaisuus. GMO oli todennäköisesti ollut markkinoilla 15 vuotta ennen kuin kukaan huomasi sitä. Ei oranssista petuniasta ollut mitään haittaa.”
Mielenkiinnosta Teeri on tilannut petunian siemeniä toisinaan verkkokaupoista, viimeksi Kiinasta. Tuote ei vastannut tilattua. Oranssit petuniat ovat tosiaan hävinneet markkinoilta.
Lue myös: Riittääkö ruoka, jos geenimuuntelua ei vapauteta? ”EU:n tiukka linja on epäeettinen”