Teksti Kemia-lehti
Helsingin yliopiston professori Maija Aksela on intohimoinen luonnontieteiden puolestapuhuja. Hän toimii luonnontieteellisen tiedekasvatuksen professorina ja johtaa kansallista LUMA-keskus Suomea.
Maija Aksela on Suomen ensimmäinen luonnontieteellisen tiedekasvatuksen professori. Hänellä on yli 35 vuoden kokemus LUMA-aineiden (matematiikka, ympäristöoppi, luonnontieteet ja teknologia) koulutuksesta, opettajankoulutuksesta sekä uusien ja innostavien opetusmenetelmien kehittämisestä. Hän puhuu luonnontieteellisistä aineista edelleen hyvin innostuneesti.
”Kemia on sydämessä. Se on aina kiehtovaa ja innostavaa”, hän sanoo.
Aksela kertoo, että kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö LUMA:n ja sen tutkimuksen parissa on aktiivista.
LUMA-keskus Suomi on 11 yliopiston tiedekasvatukseen keskittyvä verkosto. Sen tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden opiskeluun ja harrastamiseen uusimman tiede- ja teknologiakasvatuksen avulla. Lisäksi keskus tukee opettajien elinikäistä oppimista varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä.
”Tänä vuonna juhlistamme eri tavoin LUMA-keskus Suomi -verkoston 10-vuotista taivalta. Myös ensimmäinen LUMA-tiedeluokka, Kemianluokka Gadolin täyttää 15 vuotta. Tutkimushanke ilmastonmuutoksen opetukseen liittyen on juuri alkamassa australialaisten kanssa.”
Maija Aksela on julkaissut noin 400 tieteellistä julkaisua ja ohjannut lukuisia väitöskirjoja ja opinnäytetöitä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt erilaisiin opetuksen virtuaalisiin menetelmiin sekä kestävyyteen opetuksessa.
Uransa aikana Aksela on saanut yhteensä 17 tunnustusta työstään. Viime vuoden kesäkuussa ChemBio Finland 2022 -tapahtuman yhteydessä hänelle myönnettiin Kemian hyväksi -palkinto. Joulukuussa Akselalle myönnettiin Nokia Säätiön vuoden 2022 tunnustuspalkinto. Säätiö antaa tunnustuksen ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä matematiikan, luonnontieteiden, ympäristöopin ja teknologian opetuksen kehittämisessä sekä tiedekasvatuksen vahvistamisessa.
Lue lisää:
Yhteishaku korkeakouluihin alkamassa – luonnontieteiden osaajia tarvitaan!