Omolara Mofikoyan väitöstutkimuksen mukaan havupuiden neulasuutteista voi havainnoida ja tunnistaa jopa 3 000 erilaista yhdistettä. Määrä on yli kymmenkertainen aiempiin tutkimustuloksiin verrattuna.
Teksti Kemia-lehti
Eri havupuulajit – mänty, kuusi, kataja ja lehtikuusi – tuottavat erilaisen kemiallisen sormenjäljen: tiettyjä yhdisteitä havaitaan vain tietyissä puulajeissa.
”Mielenkiintoinen tulos on, että mausteena, siirappimuodossa tai sellaisenaan nautittujen C-vitamiinipitoisten ja antioksidanttisten kuusenkerkkien eli kuusen nuorten versojen kemiallinen koostumus poikkeaa merkittävästi vanhempien neulasten koostumuksesta”, Omolara Mofikoya sanoo.
”Havaitsin myös, että uuttamisessa käytetty liuotin voi vaikuttaa merkittävästi liuotinuuton selektiivisyyteen. Näin neulasista voidaan eristää vain haluttuja yhdisteitä tai yhdisteryhmiä.”
Kasvien bioaktiivisilla yhdisteillä on paljon mahdollisuuksia erityisesti farmasian, kosmetiikan ja teknokemian aloilla.
Monilla neulasten sisältämillä uuteaineilla on merkittävää bioaktiivisuutta. Neulasuutteilla on havaittu olevan muun muassa antibakteerisia, antifungaalisia sekä sytotoksisia ominaisuuksia. Esimerkiksi terpeenihiilivedyt ja niiden johdannaiset ovat osoittautuneet lupaaviksi, kun on kehitetty uusia syöpälääkkeitä.
Omolara Mofikoyan kemian ja biokemian alaan liittyvä väitöskirja tarkastettiin 19.12.2022. Tällä hetkellä hän tekee Itä-Suomen yliopiston kemian laitoksella jatkotutkimusta ja keskittyy erilaisista jäte- ja sivuvirroista saatavan ligniinin jatkojalostukseen.
Lue lisää:
Omolara Mofikoyan väitöskirja: Chemical fingerprinting of conifer needle extracts by ultrahigh-resolution mass spectrometry