Teksti Markku Leskelä
Kemian tutkijoilta usein kysytään, mitkä ovat ajankohtaisimpia ja kiinnostavimpia alan tutkimusaiheita. Professori Markku Leskelä pohtii, miten vastata kysymykseen mahdollisimman täsmällisesti. Lue myös lista kiehtovista teknologioista vuosilta 2019–2024.

Kysymys kiinnostavimmista aiheista tulee esiin kaikissa arvioinneissa niin julkaisukäsikirjoitusten ennakkoarvioinneissa, tutkimusprojektien arvioinneissa kuin esimerkiksi kemian laitosten tutkimuksen kokonaisarvioinneissakin. Niissä arvioidaan siis sitä, onko tehty tai suunniteltu tutkimus ajankohtainen ja yleisesti kiinnostava.
Mihin voisi verrata ja punnita, onko oma tutkimus ajantasaista ja yleisesti kiinnostavaa?
Tutkimuksia ja tutkijoita arvioidaan usein sen mukaan, miten paljon heidän tekemiinsä julkaisuihin viitataan. Se on jonkinlainen mittari mutta taaksepäin katsova. Lisäksi viittausmäärät vaihtelevat alakohtaisesti.
Kemian lehdet, esimerkiksi Amerikan kemian seuran ja Royal Societyn lehdet julkaisevat vuosittain listoja eniten ladatuista artikkeleista.
Monipuolisia artikkeleita julkaisevien kemian yleislehtien kuten Angewandte Chemien, Journal of the American Chemical Societyn ja Chemical Sciencen latauksista saa kuvan, mitkä aiheet ovat lukijoita kiinnostaneet.
Kemian erikoisalojen lehdistä saadut listat ovat merkittävästi rajoittuneempia. Näihin lehtien mukaan kiinnostavimmiksi koettuihin aiheisiin voi toki peilata omaa tutkimusaihettaan.
IUPAC: On tunnistettava 10 ajankohtaisinta teknologiaa
Vuonna 2019 vietettiin IUPACin (International Union of Pure and Applied Chemistry) 100-vuotisjuhlia ja samassa yhteydessä Medelejevin jaksollisen järjestelmän 150-vuotisjuhlaa. IUPAC ei halunnut katsoa juhlavuotenaan vain taaksepäin, vaan se halusi miettiä nykyhetkeä ja tulevaisuutta.
Järjestö asetti asiantuntijoiden työryhmän, jonka tehtävänä oli tunnistaa 10 ajankohtaisinta kemian teknologiaa.
Otsikkona oli Emerging technologies. Sillä tarkoitettiin esiin nousevia teknologioita, joita on tutkittu jo jonkin aikaa ja joiden perusteet tunnetaan tarkkaan, mutta jotka eivät vielä ole laajamittaisesti käytössä teollisuudessa.
Ensimmäinen listaus nousevista tutkimusaiheista
- Nanopestisidit eli täsmätorjunta-aineet, joilla vähennetään nyt käytössää olevien aineiden ympäristöongelmia
- Enantioselektiivien organokatalyysi, joka mahdollistaa uudentyyppisiä, halvempia ja metallivapaita prosesseja.
- Kiinteän olomuodon akut, joissa nestemäinen elektrolyytti on korvattu kiinteällä elektrolyytillä ja saadaan akut turvallisemmiksi
- Virtauskemia, eli jatkuvatoimiset prosessit panosprosessien sijaan, mikä on helpottanut vaarallisten kemikaalien käsittelyä ja mahdollistanut uudentyyppisiä reaktioita
- Reaktiivinen ekstruusio, jossa tehdään reaktioita ilman liuottimia
- Metalliorgaaniset verkkorakenteet (MOF) ja muut huokoiset materiaalit, jotka kykenevät sitomaan huokosiin pieniä molekyylejä ja vapauttamaan ne. Erityisesti veden talteenotto ilmasta on kiinnostava.
- Entsyymien suunnattu evoluutio, jossa muokataan entsyymiä toimimaan katalyyttinä halutussa reaktioissa
- Muovien depolymerointi on tärkeä kierrätystekniikka, jossa polymeeri palautetaan monomeereiksi ja siten uudelleen käytettäväksi.
- Reversiibeli radikaalipolymeroinnin deaktivointi. Radikaalipolymerointi on hallitsematon prosessi, mutta deaktivoinnin hallinnalla se saadaan kokonaan kontrolliin.
- Biomateriaalien 3D-tulostus. 3D tulostus on tärkeä materiaalien valmistustekniikka, jonka ulottaminen kudosten ja elimien tekoon tuo paljon uusia mahdollisuuksia.
Lue lisää: Fernando. Gomollón-Bel, Chemistry International 41 (2019) 12-17): Ten Chemical Innovations That Will Change Our World: IUPAC identifies emerging technologies in Chemistry with potential to make our planet more sustainable
Nyt kerätään lisää tietoa kemian kehityksen suunnista
IUPAC päätti jatkaa kehittyvien teknologioiden kartoittamista vuosittain tehtävillä kyselyillä.
Tavoitteena on nähdä, miten kemia muuttuu ja kehittyy. Asiantuntijanraati haluaa kertoa myös suurelle yleisölle kemian merkityksestä ihmiskunnan ja koko planeetan hyvinvoinnille ja kestävälle kehitykselle.
Asiantuntijapaneeli on laaja-alainen. Siihen kuuluu asiantuntijoita kaikilta kemian aloilta, materiaalitieteistä ja nanoteknologiasta. Sovellusalueina voivat myös olla terveys- ja ympäristötieteet sekä metodina esimerkiksi koneoppiminen.
Vuosina 2020–2024 esitetyt nousevat teknologiat löydät IUPACin sivustolta.
”Jokainen kemisti voi nyt tehdä ehdotuksensa tärkeästä teknologiasta.”
Tunnetko turhautuneiden Lewis-parien kemian ja MXene-materiaalit?
Vuoden 2024 listalta löytyy kiinnostavia esimerkkejä. Tyypillinen nouseva teknologia on FLP-kemia (Frustrated Lewis Pairs) eli turhautuneiden Lewis-parien kemia.
Ensimmäinen julkaisu alalta, jossa teknologian nimi otettiin käyttöön, ilmestyi vuonna 2006 (Welch, G. C.; Juan, R. R. S.; Masuda, J. D.; Stephan, D. W. Science 2006, 314, 1124–1126.).
FLP-parin muodostavat esimerkiksi typpeä (tai fosforia) sekä booria sisältävät funktionaaliset ryhmät, jotka kykenevät aktivoimaan pieniä molekyylejä. Aluksi FLP-kemia keskittyi vetymolekyylin aktivoimiseen ja käyttämiseen metallivapaana vedytyskatalyyttinä.
Kuluneen lähes 20 vuoden aikana FLP-kemiasta on ilmestynyt runsaat 2 800 tieteellistä julkaisua, ja menetelmä on laajamittaisten sovellutusten kynnyksellä.
Toisena esimerkkinä vuoden 2024 luettelosta mainittakoon Mxene-yhdisteet. Ne ovat MAX-yhdisteiden johdannaisia. MAX-yhdisteissä M on alkupään siirtymämetalli ryhmistä 3–6 ja A on pääryhmien metalli ryhmistä 13–14 ja X joko hiili tai typpi. Yhdisteet ovat siis karbideja tai karbonitridejä ja ne ovat metallisia johteita.
Tyypillisiä MAX-yhdisteitä ovat Ti2AlC, Ti3AlC2 ja Ti4AlC3. MAX-yhdisteiden rakenteessa on MX atomien muodostamia kerroksia, joita A atomit sitovat. Mxene-yhdisteitä voidaan valmistaa etsaamalla A-atomit pois, ja jäljelle jää joustava 2D-rakenne, jossa atomikerrosten määrä riippuu alkuperäisestä MAX-faasin stoikiometriasta.
Mxene-yhdisteitä voidaan myös valmistaa ohutkalvoina kemiallisella kaasufaasikasvatusmenetelmällä. Yhdisteiden tärkein sovellusalue on energian varastoinnissa akuissa ja superkondensaattoreissa, mutta potentiaalisia muita alueita on runsaasti.
Ensimmäinen julkaisu Mxene-yhdistä on vuodelta 20111 ja tällä hetkellä kirjallisuudessa löytyy jo 7 800 julkaisua.
Julkaisu: Naguib M, Kurtoglu M, Presser V, Lu J, Niu J, Heon M, et al. Advanced Materials. 23 (37): 4248–4253. doi:10.1002/adma.201102306.
60 nousevan teknologian lista
Tällä hetkellä IUPACin listalla on jo 60 nousevaa tutkimusaihetta. Vieläkö tarvitaan lisää ja kuinka kauan teknologia säilyy nousevana?
Toistaiseksi ehdotuksista ei ole ollut pulaa. Se osoittaa, että kemia kehittyy ja uudistuu. Matka laboratoriossa tehdystä keksinnöstä laajamittaiseen soveltamiseen on tapauskohtainen ja voi viedä kymmeniä vuosiakin.
Esimerkiksi vuoden 2019 teknologialuettelo tuntuu edelleen ajankohtaiselta.
Itse uskon, että IUPACin nousevien teknologioiden listaaminen on hyödyllistä. Listat muodostavat hyvän pohjan tutkimuksen arvioinneille. Siitä on hyötyä sekä arvioitaville että arvioitsijoille.
Tee ehdotuksesi vuodelle 2025
Jokainen kemisti voi nyt tehdä ehdotuksensa tärkeästä teknologiasta. Asiantuntijaraati poimii sieltä kymmenen teknologian listan.
Ehdotukset vuoden 2025 aiheiksi ovat juuri nyt auki IUPACin sivustolla. Kyselyyn voi vastata 30.4.2025 saakka.
Ehdotuksia kysytään ensisijaisesti IUPACin piirissä toimivilta tai toimineilta kemisteiltä, mutta kuka tahansa tehdä ehdotuksensa. Mukaan liitetään lyhyet perustelut ehdotetulle aiheelle.
Lue lisää: The search for the 2025 Top Ten has started
Nousevat teknologiat vuonna 2020
- Aggregation-induced emission
- Artificial intelligence
- Dual-ion batteriesm ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
- High-pressure inorganic chemistry
- Liquid gating technology
- Macromonomers for better plastic recycling
- Microbiome and bioactive compounds
- Nanosensors
- Rapid diagnostics for testing
- RNA vaccines
Nousevat teknologiat vuonna 2021
- Artificial humic matter from biomass
- Blockchain technology
- Chemiluminescence for biological use
- Chemical synthesis of RNA and DNA
- Semi-synthetic life
- Single cell metabolomics
- Sonochemical coatings
- Superwettability
- Sustainable production of ammonia
- Targeted protein degradation
Nousevat teknologiat vuonna 2022
- Aerogels
- Fibre batteries
- Film-based fluorescent sensors
- Liquid solar fuel synthesis
- Nanoparticle mega libraries
- Nanozymes
- Rational vaccines with SNA
- Sodium-ion batteries
- Textile displays
- VR-enable interactive modeling
Nousevat teknologiat vuonna 2023
- Artificial muscles
- Biological recycling of PET
- Chloride-mediated removal of ocean CO2
- Depolymerisation
- GPT language models in chemistry
- Low-sugar vaccination
- Phage therapy
- Photocatalytic hydrogen
- Synthetic electrochemistry
- Wearable sensors
Nousevat teknologiat vuonna 2024
- Active Adsorption
- Aptamers
- Bioinspired Nanofluidic Iontronics
- Electrochemical Nitrogen Cycle
- Frustrated Lewis Pairs
- Hydration Lubrication
- KRAS Inhibitors
- MXenes
- Neural Network Potentials
- Triboelectric Nanogenerators